Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gatan utanför moskén kameraövervakas utan tillstånd: "Börjar bli lite obehagligt"

/

En bit upp på väggen bredvid entrén till Gävle moské sitter två övervakningskameror monterade, delvis riktade mot trottoaren på Södra Rådmansgatan. Något tillstånd för utvändig kameraövervakning finns dock inte, enligt länsstyrelsen.
Moskén vill inte kommentera saken utan hänvisar till sin bojkott av Gefle Dagblad.

Annons

Kamerorna är riktade mot huvudingången respektive mot en mindre entrédörr intill men eftersom de är monterade tätt mot väggen är det oundvikligt att en stor del av trottoaren också fångas av dem.

En person som GD varit i kontakt med säger att kamerorna kom upp i förra veckan. Personen bor i området och passerar platsen till fots flera gånger om dagen. Nu upplever hen det som olustigt att göra det.

– När det kommer upp kameror i offentliga miljöer tycker jag att det börjar bli lite obehagligt. Jag vet inte var materialet hamnar, vilka som har tillgång till det, hur länge de har tillgång till det och hur det lagras. Jag har full förståelse för att behovet av säkerhet är större när högerextrema allt oftare verkar gå till handgripligheter men att bli övervakad och eventuellt filmad rutinmässigt upplever jag som obehagligt, säger personen.

På bilder som GD tog av fastigheten i november syns inga kameror.

Moskén har tillstånd hos länsstyrelsen för kameraövervakning men det tillståndet gäller bara inomhus. Ann-Charlotte Nyman, jurist på länsstyrelsens rättsenhet, säger att ett tillsynsärende nu kommer att startas och där blir det första steget att försöka ta reda på vem eller vilka som satt upp kamerorna. Det ska också kontrolleras om det är riktiga kameror. Handlar det om attrapper är de sannolikt lagliga.

– Är de riktiga är de olagliga och ska monteras ner, säger Ann-Charlotte Nyman.

I vissa fall där överträdelser konstaterats förelägger länsstyrelsen även om vite och gör en polisanmälan men det är mindre vanligt, enligt Ann-Charlotte Nyman.

– Men rör det sig om en allmän plats kan det ses det som en allvarligare överträdelse, säger hon.

GD har frågat moskéns talesperson Rague Ali Youssouf om han har någon kännedom om kamerorna men han hänvisar till moskéns beslut att inte uttala sig för Gefle Dagblad.

Läs mer:

Mycket otillåten kameraövervakning inom vården

Övervakades på jobbet med olaglig kamera

Se alltid upp – du kan vara övervakad

Försäkringskassans kameror strider mot lagen

Drönare anses vara kameraövervakning

Mer läsning

Annons