Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle är ute ur leken

/

Klockan fem i går eftermiddag var Gävles kulturhuvudstadsäventyr över. Då meddelade juryns ordförande Sir Robert Scott att Umeå och Lund får fortsätta att tävla om att bli europeisk kulturhuvudstad 2014. För Uppsala och Gävle är tävlingen slut.
Besvikelsen var stor i den delegation från Gävle som var på plats i Stockholm.

Annons

 När juryns brittiske ordförande Sir Robert Scott greppade mikrofonen gick det att ta på spänningen i Statens kulturråds lokaler i Filmhuset i Stockholm. Fyra nervösa delegationer satt runt borden och väntade på domen.

Några timmar tidigare stod Gävles delegation inför juryn och berättade om kulturell allemansrätt.

– Det här är en mycket seriös tillställning med en väldigt kompetent jury. Men vi tycker att vår presentation gick bra, sa Gävles kultur- och fritidschef Mats Öström minuterna innan juryn presenterade sitt beslut.

När det en stund senare stod klart att Gävle inte gått vidare träffade vi en känslosam kulturchef i det kaosartade vimmel som uppstår när vinnare och förlorare blandas med journalister och jurymedlemmar.

– Det känns naturligtvis lite vemodigt att det är slut nu när vi har levt med den här tävlingen i tre år, sa Mats Öström.

Kommunstyrelsens ordförande Carina Blank, s, är nöjd med hur Gävle bedrivit sin kampanj trots att den inte nådde ända fram.

– Möjligen skulle vi ha kunnat lyfta fram den europeiska dimensionen ännu tydligare eftersom det var något som juryn lade stor tyngd vid, säger Carina Blank.

Under juryns utfrågning fick Gävles delegation bland annat frågor om hotellkapaciteten i Gävleområdet men kanske framförallt om kommunens ekonomiska kapacitet.

Efteråt spekulerade de kring om storleken på de olika kandidatstädernas budgetar kan ha varit det som fällde avgörandet.

– Jag tror att det handlade om pengarna. När vi träffade juryn konstaterade de att vi var den stad som satsade minst pengar, säger Anna-Karin Ferm, projektledare för Gävles kulturhuvudstadskampanj.

Hon konstaterar att det var en punkt som var svår att ändra på.

– Med tanke på den debatt som varit så tror jag att det hade varit svårt att gå till Gävleborna och säga att vi behöver 200 miljoner kronor i stället för 100, sa Anna-Karin Ferm.

Den livliga debatt som rasat i Gävle var också en av de punkter som juryn tog upp när de träffade Gävles delegation och pratade om dess ansökan.

– Juryns ordförande sa att debatten skulle kunna bli som en cancer för oss, berättade Anna-Karin Ferm.

Mats Öström konstaterar att det inte har funnits något lokalt motstånd mot kandidaturen i Umeå och Lund, de två städer som nu går vidare.

Den projektgrupp som arbetat med Gävles kandidatur ska nu avvecklas.

Totalt kommer satsningen att ha kostat Gävle kommun omkring 5, 5 miljoner kronor. Pengar som de ansvariga för kampanjen tycker har varit väl investerade trots gårdagens snöpliga slut.

– Vi har lyckats marknadsföra Gävle och vi kommer att fortsätta att sträva efter att jobba med begreppet kulturell allemansrätt som vi har fått mycket beröm för, säger Mats Öström.

Efter gårdagens beslut träffas juryn igen i september 2009 för att avgöra om Umeå eller Lund blir den svenska stad som ska utses till europeisk kulturhuvudstad 2014.

Mer läsning

Annons