Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle avbryter samarbete med behandlingsklinik

Söderhamn Gävle kommun hoppar av som kund hos Self help-kliniken i Vågbro utanför Söderhamn.- Kvalitetbrist är anledningen till att vi i fortsättningen väljer Lindalen i Forsa för behandling av våra missbrukspatienter, säger Örjan Ohlström, socialdirektör på Gävle kommun.Hans Korselius, vd på Self help är förvånad över beskedet.

Annons
Gävle kommun är Self help- klinikens äldsta kund. Det Self help som tidigare hette Glösbohemmet och som Gävle kommun under många år var ägare till.
1998 sålde Gävle kommun Glösbohemmet till några anställda. Hans Korselius var en av dem. Örjan Ohlström var med som representant för Gävle kommun när affären gjordes upp.
I privat regi drev sedan Hans Korselius Glösbohemmet vidare innan han, på våren 2002, flyttade verksamheten till före detta Vågbrohemmets lokaler i Söderhamn.

Såväl i Glösbo som i Vågbro har samarbetet mellan Korselius och Gävle kommun flutit på bra. Åtminstone officiellt.
Därför blev Korselius väldigt förvånad när han läste brevet från Gävle om att samarbetet nu ska upphöra.
Mest förvånad är han över att han inte fått någon motivering till varför.
- Tack för visat intresse. Vi går nu vidare med andra behandlingsalternativ. Så stod det i brevet, säger Korselius.
- Att tappa vår äldsta kund känns förstås jättetrist. Speciellt eftersom Gävle lämnar oss utan någon som helst förklaring.

Att orsaken är kvalitetsbrist får Korselius reda på först efter Ljusnans samtal med Örjan Ohlström.
Och då blir Korselius ännu mer förvånad.
- Vi gör ständiga utvärderingar med våra kunder om verksamheten och något negativt har hittills aldrig kommit fram. Och då har vi ändå cirka 60 kommuner på kundlistan.
Med så många kunder står och faller inte Self help med Gävle kommun.
- Patienterna därifrån motsvarar någonstans mellan sju och tio procent av den totala beläggningen.
Hans Korselius är också förvånad över att ingen från Gävle tagit kontakt med honom för att påtala eventuella problem.
- Inte ens sedan Gävle kommun köpt ett utbildningspaket för 180 000 kronor från oss kom signaler om att vi inte skött oss till belåtenhet.
Exakt vad det är för kvalitetsbrister det handlar om har han därför ingen aning om. Det säger sig inte heller Örjan Ohlström ha.

Mats Andersson jobbar som läkare vid beroendemottagningen i Söderhamn. Dessutom är han medicinsk ansvarig vid Gävle behandlingscenter. Han har heller inte fått någon förklaring och är lika förvånad som Hans Korselius. Både i sin roll som läkare på beroendemottagningen i Söderhamn och som medicinsk ansvarig i Gävle.
- Jag kan heller inte hitta någon bra förklaring. Kanske handlar det om de små ideologiska skillnader i behandlingen som finns mellan Self help och Lindalen, men den utbildning Gävle behandlingscenter köpte var ju enligt den modell som Self help bedriver, så det stämmer ju inte heller, säger Mats Andersson.
Förvånad är också Bertil Enström, som är ordförande för socialnämnden i Söderhamn.
- De kvalitetskriterier vi tittar på har Self help uppfyllt. På vissa områden med råge, dessutom. Jag finner kritiken mycket märklig, säger han.

Bengt Boman
Ljusnan

Mer läsning

Annons