Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle Energi försvarar konkurrens

Gävle Energi har fått kritik för att man går ut på marknaden och erbjuder energitjänster med energideklarationer. Men vd:n Per Laurell försvarar verksamheten.

Annons

– Vi måste hjälpa till att minska energianvändningen och för att tillsammans med kunderna finna klimatneutrala och effektiva energilösningar, säger han.

Ett EU-direktiv anger att energibolag ska tillhandahålla energitjänster, där energibesiktningar och energideklarationer utgör en mycket liten del. När Gävle Energi då tillämpar direktivet har det riktats kritik mot bolaget för att man som kommunalt energibolag erbjuder möjlighet att genomföra energideklarationer. Ett arbete som befaras konkurrera med privata marknaden.

Men vd Per Laurell, som vill ge bolagets syn på konkurrensen, ser inga problem. Det är en konkurrens på lika villkor där marknadspriser tillämpas.

– Den här verksamheten ska bära sina egna kostnader och särredovisas också som ett eget resultatområde, säger han.

Samtidigt köper Gävle Energi i flertalet fall tjänsterna av privata aktörer då de egna resurserna är starkt begränsade. Han ser erbjudandet som ett sätt att främja marknaden för energitjänster, vilket också är önskvärt enligt Näringsdepartementets Energitjänsteutredning.

Vice vd Per-Arne Vahlund, med ansvar för energitjänsterna, säger att det ligger i bolagets arbete att hjälpa företag och enskilda att minska sin energiförbrukning. Det är också genom en fri konkurrens som företaget kan utveckla tjänster för energieffektivisering.

Energideklarationer är en mycket liten del av det totala utbudet av energitjänster som bolaget har, där de flesta tjänster syftar till effektivare energianvändning. Något som Per Laurell ser som en viktig del i de klimat- och miljömål som formulerats där det även ingår lägre förbrukning och ett arbete mot ökad användning av förnybar energi. Detta är viktiga kärnvärden i Gävle Energis verksamhet.

– När det gäller åtgärder efter en besiktning är dessa begränsade till fördjupade analyser, trimning av energisystem samt utbildning, säger han.

Gävle Energi har krav på att ta ett helhetsgrepp med service och tjänster. Det gör också många andra kommunalägda energibolag . Företagets satsning på energitjänster, där besiktningar och deklarationer ingår, har stöd både från Svensk Fjärrvärme och från Svensk Energi liksom Näringsdepartementet.

– Därför känns den kritik vi fått inte rättvis. Det finns även andra kommuner och landsting som ger samma service, säger Per Laurell.

Mer läsning

Annons