Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle får beröm för sitt flyktingmottagande

GÄVLE Gävle kommun tar emot flest flyktingar av samtliga kommuner i Norrland. Mottagandet får beröm av Integrationsverket tack vare ett specialprojekt där flera myndigheter samverkar.

Annons
Asylsökande som fått permanent uppehållstillstånd ska enligt lag erbjudas någonstans att bo. Gävle kommuns överenskommelse med Integrationsverket säger att 160 personer per år kan erbjudas en lägenhet - det ska jämföras med andra kommuner med högt flyktingmottagande som Skellefteå och Härnösand som har 150 personer i sina kvoter.
Närheten till Stockholm och tillgången på lägenheter är avgörande. Medan de allra flesta som söker asyl väljer att bo hos släktingar medan deras ärende prövas saknar för det mesta möjlighet till bostad när uppehållstillståndet beviljas.
Lika stora städer i Norrland som till exempel Umeå har ett stort antal studenter som konkurrerar på bostadsmarknaden och därför mycket färre lägenheter. Även situationen i Uppsala beskrivs som mycket sämre än i Gävle - väntetiden för en familj som behöver en trerumslägenhet är 18 månader.
När Gävle kommun tagit emot en flykting med permanent boende skrivs han eller hon in vid Invandrarcentrum. Under tre års tid har kommunen ett ansvar för ekonomi, bostad och utbildning. För att bli effektivare startades projektet "Chinook" där arbetsförmedling, socialtjänst, vuxenutbildning och Invandrarcentrum medverkar.
Man ska snabbast möjligast komma ut på arbetsmarknaden och försörja sig själv.
- Vi ligger väl framme. Det tycker även Integrationsverket när de besöker oss, säger Robert Larsson, chef på Invandrarcentrum.
- Vi har tagit ett större grepp och skrivit ett lokalt samarbetsavtal för att få en snabb egen försörjning.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons