Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle får rätt till snöpengar

GÄVLERäddningsverket får bakläxa av länsrätten i Värmland och Gävle kommun kan troligen kassera in ytterligare 3,6 miljoner kronor i ersättning för sina utgifter under snökaoset -98.

Annons
Därmed får man, sammanräknat med verkets tidigare backning, de totalt 18,4 miljoner kronorna som man ursprungligen begärde.
I fredags upphävde länsrätten nämligen överklagandet från Räddningsverket och uppmanas nu ta ett nytt ställningstagande kring de pengar man vill slippa betala.

Kan överklagas
Det finns dock fortfarande en risk att ärendet överklagas till kammarrätten i Göteborg. Svaret på om det blir något överklagande står klart inom två månader.
Den långvariga tvisten rör olika tolkningar av vad som räknas in i räddningstjänstlagen och hur man ska beräkna kommunens självrisk.
I länsrättens dom får kommunen rätt på punkt efter punkt. Extra kostnader för hamnen, omvårdnadsförvaltningen och barn- och ungdom är sådant som ska räknas in och ge ersättning till kommunen.

Verk ville höja självrisk
Räddningsverket ville höja kommunens självrisk genom att räkna ut den över hela kommunalförbundet Gästrike Räddningstjänsts skatteunderlag. Men länsrätten tyckte att det skulle räcka med Gävle kommun. Något som bara det betyder strax över en miljon kronor.
Kommunens företrädare kan nu bara hålla tummarna i väntan på om det blir ytterligare en överklagan från Räddningsverket.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons