Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle förlorade kamp om nya jobb

GÄVLE
300 nya jobb har gått Gävle förbi.

Annons
Det finska företaget GNT Group föredrar Norrköping.
- Företaget ansåg tydligen att Norrköping var en bättre lösning ur transportsynpunkt. Det ligger närmare stora befolkningscentra. Sådant kan vi inte påverka, åtminstone inte i det korta perspektivet, kommenterar Stefan Klahr, näringslivschef i Gävle, som varit med och kämpat om nyetableringen.
- Men naturligtvis är det tråkigt för oss, säger han.
GNT Group säljer hemelektronik och datautrustning till återförsäljare.
Huvudkontoret finns i Tammerfors i Finland, och företaget har i dag 440 anställda i Finland, Estland, Lettland och Litauen.
I Norrköping planerar man att etablera ett kund- och säljcenter med 40-50 anställda redan i sommar och senare ett logistikcenter, som skulle kunna ge 200-300 jobb inom ett par år.
Möjligheten att få upp till 300 nya jobb har fått många kommuner i Mellansverige att mobilisera sina krafter för att locka till sig etableringen. GNT har besökt elva kommuner, som fått redogöra för vilket stöd de kunnat ge till en nyetablering.

Ohälsa präglade besöket
Gävle ställde upp med en mottagningsgrupp där bland annat fastighetsägare, arbetsförmedlingen och Investing Gävleborg ingår, men några i gruppen var sjuka vid besöket.
- Ohälsa präglade mitt besök, hoppas verkligen att det ordnat sig till det bästa. Fantastiskt engagemang trots manfall och härliga entreprenörer vid företagsbesök. Arbetsförmedlingens representant ska ha en särskild eloge för sin positiva och lösningsorienterade attityd, det var starkt. I vårt perspektiv är dock Gävle inte en idealisk ort ur logistiskt perspektiv, skriver företagets VD Christian Svärd i ett utvärderingsbrev.
Att mottagningsgruppen inte kunde ställa upp mangrant har dock inte påverkat etableringsbeslutet, tror näringslivschefen Stefan Klahr.
- Nej, nej, sådana detaljer har ingen betydelse. Vi kan helt enkelt inte vinna varje gång. Det här är ju ett logistikföretag, då tror jag att logistiken var avgörande, säger han.
Gävle kommun har kontakter på gång med ytterligare ett par företag som är intresserade av att etablera sig i Mellansverige.
Inget av dessa företag är dock lika stort som GNT.
- Nej, företagsetableringar av den storleken är sällsynta nu för tiden, säger Stefan Klahr.
INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard_gd.se

Mer läsning

Annons