Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle först i landet med badhus

GÄVLESveriges första kombinerade kall- och varmbadhus låg i Gävle. Lokalhistorikern Jan G Ljungström har hittat uppgifter som visar att Grandbergska badhuset öppnades redan 1821 - elva år innan det första badhuset öppnas i Stockholm.

Annons
- Enligt Nationalencyklopedien är Lorentska badhuset i Stockholm den första offentliga badinrättningen. Det öppnade 1832. Men jag har hittat belägg för att gävlebon Henrik Jakob Grandberg fick tillstånd att starta en badinrättning i Gävle redan i maj 1821, berättar Jan G Ljungström.
Bara några veckor efter boken Slottshäktet som blev fängelsemuseum, som Jan G Ljungström skrivit tillsammans med Birger Lindroos, kom ut kan Jan G Ljungström presentera en ny bok om en del av Gävles historia.
I boken "Gävles badhus då och nu berättar han om de sex badinrättning som funnits i Gävle de senaste 200 åren.

Flytande bassäng
Det första var alltså Grandbergska badhuset, som låg vid Slottsträdgårdsgatan med en flytande bassäng mitt i ån. Badet erbjöd både kalla och varma bad, dusch, bassängbad, aromatiska och elektriska bad samt ångbad. När badhuset revs är oklart, men förmodligen var det redan på 1800-talet.
Gävles andra badhus, Najaden, klarade sig längre. Det öppnade 1843 och låg där Carl Milles musicerande genier står i dag i Stadsträdgården. I badhuset fanns tre bassänger i ån, karbad och ett kafé. Najaden revs 1956 men var då sedan länge bara ett kafé.

Kommunalt kallbadhus
Gävles första kommunala badhus låg vid Södra Skeppsbron och togs i bruk 1888. Det var ett kallbadhus med två bassänger i ån. där man bland annat drev simskola. Det stängdes på 1920-talet.
- Det var inte så konstigt. Bassängerna låg ju i Gavleån och där rann alla avlopp ut. Ån blev allt mer förorenad. Det kom avföring och allt möjligt med vattnet in i bassängerna, säger Jan G Ljungström.
1907 byggdes det första moderna badhuset i Gävle.
I Murénska badhuset, som låg där polishuset ligger i dag, fanns inte bara inomhusbassänger, utan också karbad, bastu och ångskåp, samt föregångaren till dagens gym. Badets storhetstid var på 1920-talet. Sedan började badfrekvensen dala.
- Dels fick många människor badkar hemma så att de inte behövde besöka badhus för att hålla sig rena, dels fick man en ny syn på baden, säger Jan G Ljungström.
Boken sträcker sig ända fram till dagens Fjärran höjder-bad och ges ut av Kultur- och fritid i Gävle.
INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard_gd.se

Mer läsning

Annons