Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle hamn bör få konsulthjälp

GÄVLE
En strategisk analys behöver göras så snabbt som möjligt kring situationen för Gävle hamn. Kommunstyrelsen väntas på torsdag klubba igenom ett inköp av konsulthjälp.

Annons
- Vi behöver veta hur omvärlden ser ut, de branscher som är berörda av hamnen. Det är mycket som händer och sker och vi behöver en analys för att våga sätta ner fötterna, säger kommunalrådet Mats Ågren, s.

Investeringsbehov
Han är ordförande för det kommunala ägarbolaget Gävle Stadshus AB. Vid gårdagens styrelsemöte diskuterade man hamnen och de stora investeringsbehov som finns där.
Som GD tidigare berättat så tackade kommunen nej till de hundratals miljoner som brittiska bolaget Cliffstone sade sig vara berett att investera i hamnen för att åstadkomma en rejäl utveckling. Detta som en följd av oklarheterna kring bolaget och dess samarbetspartner PMS.

Strategisk analys
Men stora investeringar behöver ändå göras och enligt Mats Ågren blir det en dialog med olika intressenter, bland annat staten.
För att få en bra bild av läget inför framtidens arbete behövs en genomarbetad strategisk analys, tycker han.
Stadshusbolagets styrelse diskuterade även läget kring försäljningen av Furuviksparken. Där är det sekretess då man för en dialog med flera intressenter. Inga färdiga bud är ännu klara, men man för intressanta diskussioner, säger han.
- Men vi är inte framme i något avgörande läge än.

Koncernbidrag
Under fjolåret gick hamnbolaget och Furuviksparken back med 2,3 respektive 2,2 miljoner kronor. Förlusterna täcks upp med koncernbidrag eller ägartillskott.
Även Sätraåsen AB och Konserthuset AB har gått med förluster som täcks upp.
Gävle Energi klarade till slut en planerad vinst på 51 miljoner kronor. Gavlegårdarna nådde en vinst på 48,7 miljoner, nästan tjugo miljoner bättre än budgeten. Något som förklaras med försäljningen av bostäder i Stigslund, lägre värmekostnader än väntat och få outhyrda lägenheter.

Ägartillskott
Efter att ha tagit in vinsterna från bolagen och gjorda förlusttäckningar, avdrag och utbetalande av utdelning så har stadshusbolaget 81,1 miljoner kronor över. Dessa betalas främst i ägartillskott till Gavlegårdarna, 27 miljoner, och 44 miljoner går till att betala räntor på lån.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons