Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle Hamn tar över stuveriet

/

Kommunens hamnbolag Gävle Hamn tar över verksamheten i Gävle Stuveri, senast i maj i år. De anställda på stuveriet fick beskedet i går.
– Vi har väntat länge på det här, säger Sten-Olov Hillbom, styrelseledamot i Transports avdelning 1.

Annons

Affären har fått godkännande i ett första steg men blir inte giltig förrän kommunfullmäktige fattar det avgörande beslutet i mars. Då tar Gävle Hamn över de anställda och utrustning från Gävle Stuveri och samlar stuveriverksamheten i ett dotterbolag. Den lösningen har varit på tapeten i över 20 år, men förslaget har stupat på mållinjen flera gånger.

När stuveriets anställda fick information i går var det några som erinrade sig att det fanns förslag om ett samgående för över 20 år sedan. Och Gävle Stuveris chef, Lennart Jansson, märkte inga kritiska reaktioner när han berättade om uppgörelsen för de anställda.

– De har gratulerat oss och sagt att vi har kämpat väl. De tror nog precis som jag att det här blir väldigt bra, säger Lennart Jansson.

– Det här är ett beslut som gynnar Gävle hamn på sikt. Det stärker hamnen och är bra för våra anställda. Jag är helt övertygad om det.

Hur mycket Gävle Hamn får betala för affären vill ingen av parterna säga. Det Gävle Hamn tar över är de anställda, 54 kollektivanställda och 14 tjänstemän, samt utrustning och gällande kontrakt.

De uppsägningar som Gävle Stuveri har varslat om blir därmed inte längre giltiga. Men om det finns jobb åt alla på sikt i den nya organisationen är oklart. Enligt Gävle Hamns VD, Fredrik Svanbom, tar det ytterligare någon månad innan de beräkningarna blir klara. Men Sten-Olov Hillbom tror att det kommer att finna plats för alla i det nya bolaget.

– Jag tror inte att det går att dra in på personal, jag hoppas snarare att det resulterar i fler jobb, säger han.

Uppgörelsen kommer när Gävle Stuveri beslutat att lägga ner verksamheten och sagt upp de anställda.

Utan en lösning kunde hamnen riskera att stå utan en fullödig stuveriverksamhet.

Men Fredrik Svanbom, Gävle Hamns VD, tycker inte att kommunens bolag tvingats till en uppgörelse.

– Vi kunde ha låtit marknadskrafterna lösa det här. Vi valde den här lösningen för att vi tror att det är den bästa. Det absolut viktigaste är att kunderna i Gävle Hamn får den service de behöver, säger Fredrik Svanbom.

För Gävle Stuveri återstår att sälja av sina tillgångar. Någon stuveriverksamhet ska bolaget inte bedriva när kommunens bolag tar över. Kontorsfastigheten på Alderholmen är redan såld och en del maskiner och utrustning blir överflödig när affären med Gävle Hamn träder i kraft.

Mer läsning

Annons