Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle har bara en lägenhet för äldre par

/

I Gävle kommun finns bara en lägenhet för par som vill bo tillsammans på särskilt boende. Nu uppmanar länsstyrelsen kommunen att inte skilja på par som vill fortsätta att bo tillsammans när de flyttar till äldreboende.

Annons

Länsstyrelsen har gjort en enkät bland länets kommuner för att ta reda på hur möjligheterna ser ut för de par som vill fortsätta att bo tillsammans när de flyttar till ett äldreboende som klassas som ett så kallat särskilt boende. Alla länets kommuner utom Gävle har svarat att det finns större lägenheter på kommunens äldreboenden där par kan bo tillsammans. I länets största kommun Gävle finns det däremot endast en sådan lägenhet enligt det svar kommunen har lämnat på länsstyrelsens enkät. Detta är inte tillräckligt enligt länsstyrelsen.
- Om ett par har varit gifta och bott tillsammans sedan 50-talet och så måste kommunen kunna hitta lösningar så att de kan fortsätta att bo tillsammans, säger Hillevi Assarsson, socialkonsulent med ansvar för äldrefrågor på länsstyrelsen.
Hon anser att socialtjänstförordningens skrivelse om skyldigheten att erbjuda par plats på samma boende borde påverka kommunens utformning av de särskilda boendena för äldre.
- Vi vill lyfta fram det här så att kommunen har det i åtanke när de planerar för nya lägenheter på särskilda boenden, säger Hillevi Assarsson.
Om fler par kommer att få möjlighet att bo tillsammans på äldreboende i framtiden återstår att se. Omvårdnadsnämndens ordförande Vivi-Anne Sundqvist, s, ser inte bristen på parlägenheter som ett problem i dagsläget.
- Man anstränger sig alltid för att ett par som har fått boendebeslut tillsammans ska få bo nära varandra, de kan kanske få rummen intill varandra, säger Vivi-Anne Sundqvist.
Men att bara garantera plats på samma äldreboende duger inte enligt länsstyrelsen. I tillsynsrapporten skriver länsstyrelsen att "kommunens planering för att ge äldre makar/sambos möjlighet att bo tillsammans och inte endast under samma tak är ett förbättringsområde".
Vivi-Anne Sundqvist påpekar dock att det är sällsynt att ett par bedöms ha samma behov och samtidigt får beslut om rätt till särskilt boende. I många fall är det bara en av dem som bedöms ha rätt att få en plats på ett särskilt boende.
Men hon säger sig vara beredd att tänka om och fatta beslut om fler större lägenheter. I Gävle ska 340 nya lägenheter för särskilt boende byggas fram till 2025.
- Vi måste vara lyhörda för behoven och om det finns en ökande efterfrågan på större lägenheter så ska vi försöka att lösa det på bästa sätt, säger Vivi-Anne Sundqvist.

Mer läsning

Annons