Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle hjälper Stockholm

/
  • Foto: Lasse Halvarsson Nöjd. - När vi fick beskedet att vi plötsligt skulle skickas till Gävle kändes det som om de spelade med våra liv. Men allt har gått bra. Omhändertagandet var mycket bättre här än på Karolinska, säger Jessica Olstrand, mamma till Max.

GÄVLE
Det fanns inte plats för lille Max på Karolinska sjukhusets neonatalavdelning. Han fick födas i Gävle istället.

Annons
Jessica Olstrand och Niklas Häggström är ett av många föräldrapar från Stockholm som i sommar blivit hänvisade till länssjukhuset.
- Allt har gått bra. Men när vi fick beskedet att vi skulle skickas till Gävle kändes det som om de spelade med våra liv, säger Jessica.
Sjukhusen i Stockholm klarar just nu inte att ta hand om alla för tidigt födda barn. Hittills i år har ett 70-tal för tidigt födda skickats i väg till sjukhus runt om i landet.
Orsaken är framför allt brist på kompetent personal.
Antalet vårdplatser för för tidigt födda räcker inte för att täcka behoven i vanliga fall. Nu i semestertider förvärras situationen av att nästan hälften av de vårdplatser som finns är stängda.

Blev dålig
Jessica Ohlstrand var helt inställd på att hon skulle föda på Karolinska. Hon har diabetes, vilket är en komplikation i sammanhanget, och har gått på specialmödravård.
I tisdags i förra veckan fick hon läggas in på Karolinska sedan hon drabbats av havandeskapsförgiftning.
Hon blev sämre och sämre och till slut bestämdes det att hon skulle förlösas, trots att hon hade fyra veckor kvar av graviditeten.
Eftersom det inte fanns plats att ta hand om barnet på neonatalavdelningen på Karolinska ansåg läkarna det vara bäst att låta förlossningen ske på annat sjukhus.
- Vi tänkte först att vi skulle få komma till ett sjukhus i Stockholmsområdet. När de sade att vi skulle åka till Gävle blev vi väldigt fundersamma. Jag var så sjuk och man undrade hur vi skulle klara den långa transporten, säger Jessica.
Det blev ilfärd i ambulans. Med i bilen fanns barnmnorska och ambulanssjukvårdare.

Snabbt förlopp
När de kom fram till länssjukhuset i Gävle stod personalen beredd. Sedan gick det fort.
- Vi kom fram till Gävle tio i fem på eftermiddagen. Kvart i sju hade de snittat och tagit ut Max.
Nu ligger Max och växer till på barnklinikens neonatalavdelning medan föräldrarna bor på BB. Släkten har kommit upp från Stockholm och hälsat på. De har också försett Niklas med nya kläder.
- Jag hade inte med mig mer än två ombyten. Vi hade ju aldrig trott att vi skulle hamna i Gävle, säger han.
Båda föräldrarna är mycket nöjda med personalen på länssjukhuset.
- Det är stor skillnad jämfört med Karolinska. Omhändertagandet är ett helt annat här.
- Får vi fler barn åker vi kanske direkt hit. Karolinska kommer vi i alla fall inte att välja.
Just nu är fem av tio vårdplatser på neonatalavdelningen i Gävle upptagna av Stockholmsbarn.
- Vi är glada att kunna ställa upp och stötta när det sviktar i Stockholmsområdet. En annan gång kan det vara vi som behöver hjälp, säger Anders W Jonsson, verksamhetschef på barnkliniken.

Blir vanligare
Trycket på nyföddhetsvården varierar slumpmässigt. En period kan vårdplatser stå tomma, en annan kan de vara överbelagda.
Att sjukhusen samarbetar för att klara de här upp- och nedgångarna blir allt vanligare, enligt Anders W Jonsson. Medicinskt fungerar det bra. Men för föräldrarna blir det opraktiskt.
- De kan få bereda sig på en lång tids vistelse hemifrån. Vårdtiderna inom nyföddhetsvården varierar väldigt man kan ibland bli flera månader.

Björn Hanerus
026 - 15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons