Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle i topp att ge bostadsförtur

Gävle toppar listan över näringslivsförtur i bostadskön.
Men nya regler är på gång.

Annons

Hyresgästföreningens tidning Hem och hyra har kollat hur många kommunala bostadsbolag som ger förtur till bostad för den som fått jobb i kommunen. 64 av 290 kommuner har ett system med så kallad näringslivsförtur. 2004 hade 35 kommuner det.

Gävle är den kommun som är generösast av de 64 kommunerna. Hittills i år hade 158 förturer beviljats när undersökningen gjordes. Sundsvall var näst generösast med 125 förturer, medan det för de flesta övriga kommuner handlade om mellan inga och ett tjugotal förturer.

Förtur är inte lagstadgat utan ett politiskt beslut. En förklaring till skillnaderna mellan kommunerna är reglerna för när förtur kan beviljas.

– Det enda kriteriet här är att man har ett bevis på att man har fått ett jobb som varar längre än sex månader från ansökningsdatum, säger Helena Werre på Gävles samhällsbyggnadskontor.

Bostadsbrist gör att Samhällsbyggnadsförvaltningen anser att systemet inte fungerar och ett förslag på skärpta regler ligger hos kommunstyrelsen.

Läs mer: Bostadsförtur slopas

Enligt förslaget ska det krävas ett pendlingsavstånd på minst en timme station till station och att jobbet är inom ett område där arbetsförmedlingen anser att det är svårt att rekrytera.

Kommunstyrelsen inväntar det bostadssociala programmet för att ta beslut ihop med det. Helena Werre säger att det därför sannolikt kommer att bli samhällsbyggnadsnämnden som får besluta om de nya reglerna för näringslivsförtur.

Att ta bort möjligheten att söka förtur av medicinska skäl är däremot en fråga för kommunstyrelsen och fullmäktige.

Mer läsning

Annons