Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle idrottssatsar på sitt sätt

GÄVLE Idrottspolitiken i Gävle är väl genomtänkt.
I stället för att betala ut stora kontantbidrag till föreningarna satsar kommunen på att bygga anläggningar där de kan hålla till. Det säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Lars-Göran Ståhl.

Annons
I onsdagens GD berättade vi att Gästriklands Idrottsförbund tycker att det pratas för lite ungdomsidrott bland politikerna i Gävle. De efterlyste idrottspolitiska program från de olika partierna och markerade åter sitt missnöje med att kommunen sänkt det lokala aktivitetsstödet.
Kultur- & fritidsnämndens ordförande Lars-Göran Ståhl och förvaltningschef Mats Öström som läste artikeln kände inte igen beskrivningen av Gävle som idrottskommun.
- Gävle satsar på idrotten, säger Mats Öström.

Tillvägagångssättet skiljer sig dock från många andra svenska kommuner. I snitt lägger kommunerna 80 procent av sina idrottspengar på lokalkostnader och ger 20 procent i ekonomiskt stöd till föreningarna. I Gävle är fördelningen 85 procent till anläggningar och 15 procent i kontantstöd.
- Det är en medveten linje från vår sida, säger Mats Öström.
Kultur & Fritid vill erbjuda föreningarna fräscha lokaler och anläggningar till ett rimligt pris. Det är viktigare än aktivitetsstödet till föreningarna.
- Vi har gjort investeringar för 50 miljoner kronor på idrottsanläggningar under 2000-talet. Exempelvis fotbollshallen i Andersberg, ishallen på Nynäs och konstgräset i Sätra, säger Lars-Göran Ståhl.
Hade nämnden inte klubbat igenom en sänkning av aktivitetsstödet hade kommunen tvingats stänga någon anläggning och en eller flera av nysatsningarna hade säkerligen uteblivit.
- Vi tror att det här är det bästa sättet. Vi har gjort det som Gävle behöver, säger Mats Öström.
Han påpekar att mer idrottssatsningar är på gång under de närmsta åren och nämner den nya ridsportanläggningen, konstgräs på Nynäs och en ny c-hall för ungdomsidrott vid Gavlerinken.

Anna Höglund
026-15 96 31
anna.hoglund@gd.se

Mer läsning

Annons