Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle nobbar psyksjuka hälsingar

GÄVLE Det är oklart om det blir någon centralisering av den slutna psykiatrin i länet till Gävle. Förslaget stöds i dag endast av socialdemokraterna och vänsterpartiet. Miljöpartiet, som har en vågmästarposition i landstinget, tvekar.

Annons
När landstingsstyrelsens hälso- och sjukvårdsberedning i går diskuterade det framlagda förslaget till åtgärdsplan för psykiatrin i länet kunde ingen enighet uppnås.
Splittringen gällde den mest kontroversiella delen i förslaget, centraliseringen av vårdplatser till Gävle. Enligt förslaget ska de vårdavdelningar som i dag finns i Hudiksvall och Söderhamn stängas. Med en utbyggd öppenvård i form av så kallade mobila team ska det gå att klara vårdbehoven i Hälsingland ändå, är det tänkt.

Förslaget har väckt kraftig kritik inom den psykiatriska professionen i länet. En koncentration av slutenvården till Gävle skulle innebära en klar försämring för patienterna i Hälsingland, menar man. Avstånden blir för långa.
Detta har gjort intryck på politikerna. Samtliga oppositionspartier kräver i dag att vårdplatser måste finnas kvar i Hälsingland.
Socialdemokraterna och vänsterpartiet är ensamma om att stödja centraliseringsförslaget medan miljöpartiet tvekar.
- Vi känner oss osäkra på om de mobila team som ska byggas upp räcker för att täcka upp behoven i Hälsingland, säger landstingsrådet Ann-Catrine Bergman, mp, ordförande i hälso- och sjukvårdsberedningen.

Miljöpartiet har tidigare profilerat sig som ivrare för decentralisering. Det borde därmed ligga nära till hands att partiet stöder kravet på vårdplatser i Hälsingland. Samtidigt har partiet sina koalitionspartners s och v att ta hänsyn till.
- Jag kan inte i dag säga hur vi ställer oss. Vi måste diskutera frågan ytterligare, säger Ann-Catrine Bergman.
Centraliseringsförespråkarna har den här gången - för ovanlighetens skull - inget stöd att hämta vid Gävle sjukhus. Psykiatriska kliniken där är inte alls intresserad av att axla ansvaret för hela länets akut- och slutenvård. Situationen vid kliniken är redan i dag mycket ansträngd med överbelagda avdelningar, brist på läkare och trånga lokaler, framhåller Cecilia Malmstedt, verksamhetschef.
Om utredningsförslaget går igenom kommer belastningen att öka ytterligare utan att resurserna förstärks.
- Tvärtom kommer vi att brandskattas på ytterligare vårdplatser eftersom en av våra avdelningar helt ska vikas åt patienter med beroendesjukdomar, säger Cecilia Malmstedt.

Att den föreslagna vårdstrukturen med Gävle som länscentrum skulle ha någon gynnsam effekt på rekryteringen tror hon inte alls på.
Utredningen är över huvud taget en hafsigt hopkommen produkt, späckad med allmänt tyckande och helt i avsaknad av medicinsk tyngd, enligt Malmstedt. Ensamutredaren Ulf Nyrén har kört sitt eget race utan lyssna på psykiatrins företrädare, anser hon.
Förslaget ska avhandlas i landstingsstyrelsen den 22 januari innan beslut fattas av landstingsfullmäktige den 2-3 februari.

BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons