Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle planerar för restaurangskola

GÄVLE Allt tyder på att det blir ett hotell- och restaurangprogram på Polhemsskolan i Gävle hösten 2005.
Det innebär att utbildningen i Sandviken tappar en stor del av sina elever. - Det är naturligtvis negativt för oss, säger kunskapsnämndens ordförande Klas Palmér.

Annons
Sedan länge finns hotell- och restaurangprogrammet i Sandviken och Gävleeleverna har åkt dit.
Just nu pendlar 113 elever från Gävle dagligen till grannkommunen för att gå i skolan. Tidigare i år väcktes därför frågan om inte även Gävle kommun skulle erbjuda det populära programmet.

I veckan presenterade Polhemsskolan sina slutsatser för utbildning- och arbetsmarknadsnämnden.
På Polhemsskolan i Gävle finns livsmedelsprogrammet. Den utbildningen slås förmodligen ihop med hotell- och restaurangprogrammet inom ett par år.
På skolan finns till stor del de nödvändiga lokalerna, några jätteinvesteringar behövs inte.

Om Gävleeleverna i stället kunde gå i skolan i hemkommunen skulle det ge en kvalitetshöjning för eleverna, anser Tommy Berger, ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.
- Men visst finns det ekonomi i det här också. Sandvikens utbildningar är dyrare än de i Gävle. Vi ser stora fördelar med att ha eleverna på hemmaplan. För eleverna blir det en bättre studiekvalitet. Men det vore dumt att förneka att det dessutom blir billigare för oss, säger Tommy Berger.
Enligt honom tyder mycket på att Gävle får hotell- och restaurangprogrammet. I så fall kommer den första klassen att börja hösten 2005.
För Sandvikens kommun är Gävleplanerna inte positiva nyheter.
- För hotell- och restaurangprogrammet i Sandviken är inte det här så bra. Vi får ett mindre elevantal och det kan inverka negativt på vår utbildnings kvalitet, säger Klas Palmér.
Han säger att de båda kommunerna till viss del har delat upp utbildningarna mellan sig.

Fordonsprogrammet är till exempel uppdelat så att Gävle kommun har utbildningen med lätta fordon och Sandvikens kommun tunga fordon.
- Det är ett bättre sätt att samarbeta. Det är bara dumt att konkurrera om eleverna.

Karin Bergkvist
026-15 96 63
karin.bergkvistAgd.se

Mer läsning

Annons