Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle saknade den europeiska dimensionen

/
  • Juryns orddförande sir Robert Scott tillkännagav att Umeå och Lund får fortsätta att tävla om att bli europeisk kulturhuvudstad 2014.

Gävle och Uppsala klarade inte av att leva upp till de krav som juryn ställde på en europeisk kulturhuvudstad. Den europeiska dimensionen och medborgarnas deltagande var de tyngsta kriterierna i juryns bedömning.

Annons

Juryn ville i går inte avslöja vad det var som gjorde att Gävle och Uppsala fick lämna tävlingen redan nu.

Motiveringen ska först formuleras i en rapport som släpps om några veckor. Men de 13 ledamöterna i juryn var eniga om att Umeå och Lund var de två städer som levde upp till de krav som ställs på en europeisk kulturhuvudstad.

– Vi ville inte låta någon stad gå vidare som vi inte kan se som vinnare. Då är det bättre att några får lämna tävlingen. Vi ville inte ge några falska förhoppningar så att de går och spenderar en massa pengar på en kampanj i onödan, säger juryns ordförande Sir Robert Scott som ledde arbetet med den nuvarande kulturhuvudstaden Liverpools ansökan.

Den svenske juryledamoten Philip Johansson förtydligar vad det var juryn lade tyngden vid.

– Det handlade om två kriterier. Dels den europeiska dimensionen, vad kan staden erbjuda Europa och på vilket sätt kan staden ha nytta av Europa? Det andra kriteriet var medborgarnas deltagande i det här projektet, säger Philip Johansson.

Ingen av de jurymedlemmar GD talade med i går ville säga något specifikt om Gävles kandidatur utan hänvisade till den rapport som kommer om några veckor.

Mer läsning

Annons