Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle släcker för miljöns skull

/

Lördagen den 28 mars kommer Gävle bli mörkare. Kommunen har anmält sig till den globala klimatkampanjen Earth Hour som går ut på att privatpersoner, städer, företag och organisationer släcker sina lampor i en timme för att visa sitt stöd för kampen mot klimatförändringarna.

Annons

– Alla är välkomna. Det här är början på en stor rörelse för att lösa klimatutmaningen, uppmanar Lasse Gustavsson, generalsekretare på Världsnaturfonden i Sverige, i ett pressmeddelande.
Gävle är en av 17 svenska kommuner som hittills har anmält sig att delta i kampanjen som anordnas av Världsnaturfonden. Gävleborna kommer få sällskap av miljontals människor i sammanlagt 239 städer världen över den 28 mars klockan 20.30. Manifestationen anpassas efter tidszonerna så det kommer inte vara släckt samtidigt i städerna.
Kampanjen startade i Sydney 2007 då 2.2 miljoner människor i staden släckte sina lampor. 2008 spred sig manifestationen och över 50 miljoner människor i 35 länder deltog. Golden Gate bridge i San Francisco, Colosseum i Rom och reklamskyltar på Times Square i New York släcktes också. I år hoppas man att en miljard människor ska delta.
Enligt Världsnaturfonden är det extra viktigt för de skandinaviska länderna att delta i år eftersom ett nytt klimatavtal ska förhandlas fram i Köpenhamn i december 2009. Huvudsyftet med kampanjen är att uppmana beslutsfattarna som ska delta i Köpenhamn att förhandla fram ett starkt avtal.
GD har utan framgång försökt nå ansvarig på Gävle kommun för en kommentar om vilka byggnader som ska släckas ner i Gävle.

Mer läsning

Annons