Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle tappar ansiktet

/
  • Arkivbild Dyr i drift.  Engeltofta är en av tiotalet fastigheter som ger tekniska ett årligt underskott på tio-elva miljoner kronor.

GÄVLE
Gävles gator och parker kommer att försämras under de närmsta åren. Det står klart sedan tekniska kontoret anpassat sig efter kommunstyrelsens sparkrav.

Annons
- Vi ligger egentligen för lågt, det är inte acceptabelt på lång sikt. Men nu när kommunens ekonomi är ansträngd måste vi dra vårt strå till stacken. Man kan säga att vi är nödda och tvungna, säger Curt Nygren, ordförande i tekniska nämnden.
- Jag instämmer, säger David Eldrot, chef för tekniska kontoret.

Ansiktet utåt?
I visionen för 2010 slår kommunen fast att den offentliga miljön är Gävles ansikte utåt. Stadens gator och parker ska vittna om att Gävle är en "vinnarstad" och det positiva intrycket ska locka människor och företag till kommunen.
Sämre gatuunderhåll, färre gräsytor och slopad klottersanering är några av sparåtgärderna som direkt kommer att synas.
"Förfall i den offentliga miljön kan av invånarna tolkas antingen som att den inte prioriteras eller att brist på resurser råder. Det ger lätt intryck av att man inte alls befinner sig i en vinnarstad utan, tvärtom, i en förlorarstad", skriver tekniska kontoret i en av kommentarerna till sparförslagen.

Dyra fastigheter
Sjömanskyrkan och Engeltofta är två av de drygt tio fastigheter som ger tekniska kontoret ett underskott på mellan tio och elva miljoner kronor per år.
Tidigare har kommunen ansett att var och en av dessa fastigheter är för värdefulla för att göra sig av med.
Nu kommer förmodligen politikerna att tvingas omvärdera sina beslut och ifrågasätta vad som är bättre; att fortsätta minska på underhållet av gator och parker eller att sälja några förlustfastigheter.
- Nu befinner vi oss på en helt annat nivå än tidigare. Den typen av frågeställningar måste tas upp igen, säger Curt Nygren.

ERIK WIKSTRÖM

Mer läsning

Annons