Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleanstalten kritiseras av fångarna

GÄVLEAnstalten i Gävle håller på att förändras. Men kritiken från fångarna på avdelningen som förut kallades normalavdelningen är delvis densamma.

Annons
- Vårdprincipen måste gälla. Det gör den inte när man låser in människor en längre tid utan behandling, säger Tomas Hellberg, ordförande i fångarnas förtroenderåd på normalavdelningen, som numera kallas motivationsavdelningen.

Bakgrunden till kritiken är att regeringens narkotikamiljoner betalar tre nya tjänster på anstalten i Gävle. Tjänster som huvudsakligen kommer att förstärka anti-drogarbetet på behandlingsavdelningen, där man följer Minnesotamodellens tolvstegsprogram.

Lämnar ingen i sticket
Både den nya och den gamla kritiken menar att man satsar alla resurser på de fångar som antagits till den drogfria avdelningen.

Men enligt chefen för kriminalvården i Gävle, Anders Hedin, lämnar man ingen i sticket. Inte fångarna på motivationsavdelningen heller.
- Vi kommer att jobba aktivt med dem som är på väg att ta ett beslut om sina liv, säger han.

Anstalten i Gävle har inom fackpressen framhållits som en mönsteranstalt. Bland andra justitieminister Tomas Bodström har varit på studiebesök.
Föredöme eller inte, under måndagen kom siffror som visar att genomsnittskostnaden för ett vårddygn på en anstalt sedan 1995 sjunkit från 1873 kronor till 1684 kronor.
- Det är mycket, säger Tomas Hellberg å ena sidan.

- Vi tar hand om ett större antal fångar utan att ha fått ökade resurser. Det gör att notan per fånge sjunker, anser Anders Hedin å sin sida.

Fem bostadspaviljonger
Först nu har nedskärningarna "stoppat upp", menar kriminalvårdschefen.
Hur är stämningen mellan fångar och ledning? Knappast så spänd som i fjol när fångarna tog över en avdelning och barrikaderade sig.
- Vi har uppnått målet att ha kontakt, säger Tomas Hellberg i fångarnas förtroenderåd.

Övriga nyheter på anstalten är att man snart kan få fem bostadspaviljonger - små hus på anstaltens område tänkta att fungera som en sluss i slutet av fängelsestraffet.
Fångarna får ansvar att röra sig fritt över området och det blir ingen inlåsning förrän på kvällen.

MATS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons