Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlebarn i centrum på Riedelkonsert

/
  • Foto: LASSE WIGERT Full fart. Det blir inte bara sång utan mycket liv och rörelser när barnkörer i Gävle intar Konserthuset och sjunger visor av Georg Riedel med Gävle symfoniorkester.

GÄVLE
Visst blir det "Idas visa", "Sjörövar-Fobbe" och många andra välkända sånger men också många som inte är så välkända när runt 75 barn från Gävle intar Konserthusets scen, både under tre skolkonserter på fredag och vid en familjekonsert på lördag.

Annons
Georg Riedel är pappa till alla sångerna.
Han kommer dessutom själv att vara med under konserterna och spela på sin bas. På scenen finns också Anna Kuuse och Tobias Edvardsson från sånggruppen Amanda i Göteborg som ciceroner, dirigenten Jerker Johansson och alla musiker i Gävle symfoniorkester.
Men vid de här konserterna är det barnen själva som står i centrum.
Redan i höstas fick de noterna och började öva i sina respektive körer, "Tonträffen", "Tonsvalorna" och juniorkörerna i Strömsbro och Heliga Trefaldighets kyrkor. De är från 8 till 14 år och har jobbat hårt med att lära sig 14-15 sånger utantill.
Georg Riedels visor är älskade och välkända. Men han har inte bara skrivit musik till Astrid Lindgrens filmer, de visorna som kanske är mest välkända. Han har skrivit mycket musik för barn- och ungdomskörer och många av dem finns med i det här programmet.
- Vi försöker måla världen litet varmare, säger Ulrika Swedén vid Kulturskolan, som har repeterat med barnen tillsammans med Sofia Jeppsson och Elisabeth Nilsson.

Stor respekt för barnen
Ulrika är glad för att det här är en konsert med stor respekt för barnens förmåga. Texterna i visorna har lett till många funderingar, ibland om allvarliga saker som när katten dör.
Vid första repetitionen med barnen och orkestern fanns Anna Kuuse på plats. Det är hon och Tobias Edvardsson som komponerat ihop programmet. Idén kommer från Sundsvalls kammarorkester som gav duon i uppdrag att göra något med Georg Riedels musik och med barnkörer och symfoniorkester. Sedan premiären för ett år sedan har de gjort konserter med olika körer och orkestrar, i Stockholm, Malmö, Göteborg och Karlskoga.
- Det är jättekul och vi har gjort en konsert där det händer saker hela tiden på scenen, berättar Anna.
Den upplevelse de vill ge barnen är den som finns i en av visornas texter "Jag är som jag är - och det räcker".
KERSTIN MONK

Mer läsning

Annons