Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlebo dömd i styckmordsmål

GÄVLE
Sex månaders fängelse för vapenbrott.
Så löd domen mot en 35-årig gävlebo som förvarade det skjutvapen som senare användes att mörda en vitrysk man i en villa Täby.

Annons
En medåtalad 31-årig gävlebo som enligt åklagaren också förvarat mordvapnet friades från alla misstankar av Södra Roslags tingsrätt.
Gefle Dagblad har tidigare rapporterat om 35-åringen. Han hade inte bara arbetat på häktet i Gävle utan även av polisen fått förordnande som ordningsvakt - det vill säga polismans befogenhet att bruka våld mot allmänheten.
Både förordnandet och en vapenlicens hade återkallats av polisen då han åtalades för förvaring av den Lugerpistol som användes när en 28-årig ryss avrättade en småbarnspappa från Minsk med flera pistolskott.
Ryssen och två kumpaner styckade sedan kroppen och göt in den i cement i en ödevilla i Lahäll utanför Stockholm.
Den 28-årige ryssen dömdes sitt nekande som ensam skyldig till mordet. Efter mordet styckades offret i källaren sedan man satt upp gamla tapeter för fönstren. Bålen göts in i cement i en högtalarlåda. Resten av kroppsdelarna dumpades i ett kärr utanför Vaxholm.
Mordet i ödevillan uppdagades sedan en av de inblandade, en 30-årig estländare, sökt hjälp på estniska ambassaden. Han berättade då att han blivit kidnappad, knivskuren och att han bevittnat ett mord. Orsaken till kidnappningen skulle ha varit att driva in en skuld på 20 000 USA-dollar.
Livstids fängelse och utvisning för all framtid blev straffet för den 28-årige ryssen. De båda andra utvisas på tio år. Innan dess ska de avtjäna fängelsestraff i två år och fyra månader respektive ett år och fyra månader.

MATS HEDSTRÖM/TT
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons