Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlebo i Jakarta inte orolig

/
  • ARKIVBILD Gävlebo i Jakarta. Sofie Nordström med familj  bor i Indonesien sedan september i fjol.

GÄVLE
Sofie Nordström från Gävle bor i Jakarta och följer spänt konflikten mellan Indonesiens regering och Sverige.

Annons
I går stängdes Sveriges ambassad, och tonen från indonesiskt håll är skarp.
- Helt plötsligt är man lite utsatt som svensk, säger Sofie Nordström.
Hon är i Indonesien eftersom hennes man Pelle Karlsson, även han från Gävle, arbetar för Hennes & Mauritz i Jakarta. Men hon är inte orolig för familjens säkerhet.
- Nej, det är nästan ingen som vet att vi är svenskar. De vet inte att H&M är ett svenskt företag. Jag tror att det är ambassaden som gäller. Det har varit demonstrationer där utanför, säger Sofie Nordström.

Negativa skriverier

Hon läser svenska tidningar och går in på svenska ambassadens hemsida för att hålla sig uppdaterad med vad som händer. Den lokala journalistiken sprider inte mycket ljus över konflikten, menar hon.
- Det mesta som står är till Sveriges nackdel. Indonesierna uppfattar det som att Sverige står på rebellernas sida, säger hon.
Indonesien kräver att Sverige lämnar ut tre svenskar som uppges vara separatistledare i GAM. En organisation som vill upprätta en suverän stat i Aceh, en del av Indonesien.

Beskrivs som terrorister
I indonesiska dagstidningar beskrivs männen som terrorister. Männen har bott i Sverige i många år.
Sveriges utrikesminister Anna Lindh har förklarat Sveriges inställning för Indonesiens regering, men de vill inte ta till sig argumenten. I stället uppmanar de till köpbojkott av svenska varor.
För Sofie Nordströms del är det inte första gången det är oroligt på ön. Sedan familjen flyttade dit i september har bland annat bomben mot nattklubben Sari Club på Bali skapat mycket oro. Men den här gången är det lite annorlunda eftersom det är Sverige som uppfattas som "de onda".
Enligt Sofie Nordström verkar ingen förstå hur det fungerar i en demokratisk stat. Att Sverige inte kan lämna ut folk som inte har begått något brott enligt svensk lag. Och att Indonesien dessutom har ett tvivelaktigt rättsväsen på grund av korruption. Och tillämpar dödsstraff.
Men än så länge tror hon alltså inte att de som svenskar behöver vara oroliga. Men läget kan naturligtvis förändras.
- Vi får hålla oss välinformerade. Skulle det bli problem så åker vi härifrån. Det har vi gjort tidigare. Då tar vi en resa någonstans, säger Sofie Nordström.

MAGNUS LUNDQUIST

Mer läsning

Annons