Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlebo i terrorns Bombay

/
  • Vid sitt första besök i Bombay hamnade Stefan Sjöberg från Gävle i terrorattackernas centrum. Han såg explosioner och hörde skottlossning. Han hade också tänkt besöka Café Leopold (bilden ovan), men där hade några terrorister börjat skjuta människor efter att först ha ätit en måltid.

Stefan Sjöberg, lektor på Högskolan i Gävle, passerade nära en bilbomb och såg explosioner och hörde skottlossningen från hotell Oberoi.
Terrorattackerna inträffade när han precis kommit på sitt första besök i Bombay.

Annons

Gisslandramerna är över och det börjar klarna hur många som dött och skadats under de senaste dagarnas terrorattacker i mångmiljonstaden Bombay på Indiens västkust.

– Jag känner mig trygg, men det är många som inte gör det, säger Stefan Sjöberg i telefon från sitt hotellrum.

Han ansvarar för högskolans socionomprogram och de internationella kontakterna och kom förra måndagen till Bombay för att undervisa på universitetet Tata institute of social science.

På onsdagskvällen inleddes terrorattackerna. Stefan Sjöberg åkte taxi när en bilbomb exploderade i närheten och kastade iväg föremål 300 meter.

Varken han eller taxichauffören visste då vad trafikstockningarna berodde på. Det fick han veta först på natten när hustrun ringde. Hon hade sett kvällsnyheterna i Sverige.

En kollega från Stockholm valde lyckligtvis morgontåget till Goa och inte kvällståget från Victoria terminal, där terrorister sköt.

– Onsdag natt och hela torsdagen, då var man i chocktillstånd, berättar han.

Han ringde konsulatet på torsdagen som rådde honom att stanna på hotellet.

Hela tiden följde han nyhetsflödet på engelskspråkiga tevekanaler som sände dygnet runt. På Leopold café som han hade tänkt besöka hade terrorister tagit upp maskingevär och börjat skjuta efter att ha ätit.

– Det är så nära. Min kollega kunde lika gärna ha tagit kvällståget och jag har kollegor som har bott på hotell Taj Mahal.

På fredagen åkte han till universitetet. När han med sitt sällskap gått över gatan för att äta lunch på en restaurang fällde personalen plötsligt ner jalusierna och sa åt alla att stanna kvar eftersom det var terrorister på gatorna utanför.

– Just då kände jag mig lugn. Jag var beredd på att slänga mig ner på golvet. Det var orolig stämning därinne.

Så småningom sprang de över gatan till universitetet där grindarna stängdes noggrant. Sedan kom uppgifter om att det inte fanns några terrorister i närheten.

– Det verkade som om det var ett rykte. Så har det varit hela tiden, säger Stefan Sjöberg och berättar att det skapat osäkerhet.

Han följde med sin indiska kollega hem på kvällen. Det var svårt att ta sig dit eftersom hon och hennes familj bor nära hotellen i den södra delen av staden som var avspärrad.

När de satt på balkongen såg de explosioner och hörde automatvapeneld från hotell Oberoi något hundratal meter bort. De hade ingen aning om vad som skulle hända och undrade om terroristerna hade biologiska eller kemiska vapen.

– Man satt som i en krigszon kändes det som.

Kollegan bor också precis intill den hamn där terroristerna tros ha anlänt.

På lördagen upplöstes gisslansituationerna och nu handlar nyheterna om varför det tog så lång tid för poliserna att ta sig dit. Politiker ställs till svars, även om de operativa insatserna hyllas. Bombaypoliserna hade inte resurser att hantera en sådan här situation.

I dag, måndag, räknar Stefan Sjöberg med att åka till universitetet igen och på onsdag åker han hem. Han ser fram emot att återvända.

– Jag tycker jättemycket om den här staden. Här finns de trevligaste, varmaste, vänligaste och hjälpsammaste människor jag har träffat.

”Onsdag natt och hela torsdagen, då var man i chocktillstånd.”

Stefan Sjöberg

Mer läsning

Annons