Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlebo mitt i skottlinjen

GÄVLE/NABLUS, PALESTINA
Linus Larsson från Valbo blev beskjuten av israelisk militär i torsdags.

Annons
-De sköt ovanför våra huvuden och i marken framför oss. Vi blev hotade att få en kula i benet, säger han.
Linus Larsson är i Nablus på Västbanken i Palestina. Som Gefle Dagblad tidigare har berättat är han och några andra svenskar där för att hjälpa palestinierna.
De förhandlar igenom civila genom vägspärrar, gräver igen diken som militären grävt över palestiniernas vägar och skyddar hus från att bli rivna. Bland annat.
I torsdags skulle de som vanligt besöka en checkpoint, en vägspärr i utkanten av staden Nablus, när de hörde skottlossning.

Sköt mot kvinnor
Linus berättar att de såg hur militärerna sköt mot palestinska kvinnor och män som på långt håll närmade sig checkpointen. När han och de andra svenskarna närmade sig blev även de beskjutna.
-Vi tvingades stanna på kanske 150 meters avstånd. När vi försökte gå närmare sköt de mot oss igen, säger Linus Larsson.
För några dagar sedan dödades två israeliska militärer i närheten av Nablus. Han tror att det som hände i torsdags var en kollektiv bestraffning för det. Men han kan inte förklara varför militären plötsligt sköt mot dem. Han har tidigare berättat att det är "relativt tryggt" att vara vit svensk i närheten av vägspärrarna.
-De kanske vill skrämma bort oss internationella besökare, de gör så mycket som de har anledning att skämmas för. De vill inte att omvärlden ska veta hur de beter sig, säger han och berättar om en kvinna som blev misshandlad av en soldat vid vägspärren.
När Linus frågade varför soldaten slog en kvinna fick han till svar: "Du är inte kvinna så jag kan ju slå dig i stället", men det gjorde han aldrig. En dansk journalist som var med vid platsen fick en skallades av en soldat med hjälm.

Kan bli ännu värre
Linus utesluter inte att det kan bli ännu värre om det blir krig i Irak.
-Det skulle innebära medieskugga här, konstaterar han.
En kamrat till Linus Larsson befarar att israelerna skulle ta tillfället i akt och "straffa" palestinierna. Han talar om etnisk rensning.
Trots oroligheterna tänker inte Linus Larsson lämna Nablus.
-Ju värre det blir, desto mer behövs vi. De som blev beskjutna hade bara försökt ta sig till Nablus och handla. Vem vet vad som händer om vi inte är här, säger han.

MAGNUS LUNDQUIST

Mer läsning

Annons