Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlebor fick sina konton länsade

GÄVLE
En 41-årig man hemmahörande i Stockholm åtalades på fredagen sedan han enligt åklagaren tagit ut 1 727 528 kronor från tre gävlebors bankkonton.

Annons
Han greps när ett uttag skulle göra från en fjärde gävlebos konto:
- Det är obehagligt att finnas på deras lista, säger den 60-årige tidigare Gävleföretagaren som med nöd och näppe undgick att drabbas av det falska uttaget.
41-åringen beskrivs som en målvakt, egentligen en bifigur i den ganska avancerade brottslighet det är fråga om. Bakom honom har troligen funnits en liga som färdigställt falska körkort som varit så skickligt gjorda att bankpersonal lurats att betala ut mycket stora belopp.

924 000 kronor
Som mest togs 924 000 kronor ut från ett konto som innehas av en 48-årig verkställande direktör i Gävle.
- Jag såg det direkt när jag kom hem. Banken har agerat föredömligt på det sättet att man snabbt återställde mina konton, säger vd:n.
Även de andra gävleborna har kompenserats av sina banker.
Men det finns anledning att kritisera säkerhetsrutinerna. Till exempel vet polisen fortfarande inte hur bedragarna kommit över gävlebornas kontonummer. Och även med kontonumren till hands borde det vara svårare att ta ut så stora belopp.
- Man kan väl säga att banken fick sig en tankeställare, säger vd:n.
Varför bara gävlebor utsetts till måltavlor har länskriminalen i Stockholm, som gjort polisutredningen, inget bra svar på.
Det var den 12 december som 41-åringen misstänks ha gjort det första av tre uttag. Mot uppvisande av en postväxel lämnade en kassörska på Föreningssparbankens kontor i Spånga ifrån sig en halv miljon.

Förfalskat körkort
Nästa tillslag dröjde till den 16 januari. Mot uppvisande av ett förfalskat körkort ställde man på ett bankkontor i Skärholmen ut en postväxel på 914 000 kronor, en växel som påföljande dag löstes in på ett bankkontor i city.
Den 27 januari gjordes nästa bedrägliga uttag riktat mot en tredje gävlebo. Bytet blev knappt 300 000 kronor.
Men den 28 januari blev det tvärstopp. På ett bankkontor i västra Stockholm anade man oråd. En polispatrull kallades till platsen. 41-åringen greps.
Kort tid efter gripandet genomförde Stockholmspolisen husrannsakan i 41-åringens bostad. Men de stulna pengarna hittades inte. Inte heller har 41-åringen i polisförhör lämnat namnen på de misstänkta kumpanerna.
Dessa hör sannolikt till någon av två eller tre kriminella ligor med Stockholm som bas, som besitter den tekniska kompetensen att förfalska de legitimationer som använts, och är tillräckligt förslagna att hitta offer med stora summor pengar på sina konton.

Grovt bedrägeri
Den 41-årige målvakten har enligt polisens misstankar knappast fått behålla de medel som tagits ut.
- Andra har nog väntat utanför, var Birgitta Spjuts kommentar, tidigare ansvarig utredare på Stockholms länskriminal.
Ändå riskerar han att dömas till ett kännbart straff för grovt bedrägeri.

Mer läsning

Annons