Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlebor förvarade mordvapen?

GÄVLETvå män från Gävle åtalas för grovt vapenbrott i samband med en styckmordsutredning.

Annons
Tre andra män som saknar anknytning till Gävle åtalas för själva mordet eller för att hjälpt till att stycka kroppen efteråt.
Enligt misstankarna har gävleborna vid olika tidpunkter haft hand om pistolen som användes vid det brutala mordet på en vitrysk man i Täby i juli.
Männen, 31 och 35 år, var anhållna men släpptes och är för närvarande på fri fot.
Under juni månad förvarade 35-åringen pistolen som senare användes vid mordet i sin bostad i Gävle, enligt åklagarens misstankar.
31-åringen har även han vid olika tidpunkter haft hand om mordvapnet, säger misstankarna vidare.
Senast den 3 juli var pistolen i 31-åringens förvar, skriver åklagaren i sin stämningsansökan - det är samma datum som mordet på den vitryske mannen äger rum.
Gävleborna misstänks inte för att ha deltagit i mordet eller vid planeringen av dödsskotten.
Mycket litet är känt om deras koppling till den mordmisstänkta trion och hur vapnet ska övergått från dem själva till de män som nu misstänks ha utfört mordet.

Tidigare dömd företagare
En av gävleborna, 31-åringen, är företagare och har dömts av hovrätten för två fall av misshandel.
35-åringen har inte dömts för brott i Gävle.
Samtliga fem män åtalades på fredagen vid Södra Roslags tingsrätt.
Enligt chefsåklagare Jan Axelsson var två av de åtalade, en 28-årig man och en 30-årig man, inblandade i själva mordet.
För den 28-årige mannen är brottsrubriceringen mord och för 30-åringen mord alternativt medhjälp eller anstiftan till mord.
Den 3 juli ska de i en villa i Täby ha skjutit sitt manliga offer med flera skott i huvudet, bålen och bröstkorgen. Den dödade mannen befann sig i Sverige under falskt namn, vilket gjorde att identifieringen av honom tog lång tid. Han visade sig senare komma från Vitryssland.
Dagarna efter dödsskjutningen ska 28-åringen och 30-åringen tillsammans med en 24-årig man "i samförstånd skymfligen behandlat liket".

Gjöts in i cement
I stämningsansökan skriver åklagaren att de tre männen rullade in liket i en matta och med sågar och knivar styckade kroppen. Vissa kroppsdelar ingöts i cement och dumpades i ett kärr i Vaxholm. Bålen ska också ha ingjutits i cement, men lämnats kvar i villan. De tre männen åtalas för brott mot griftefriden.
Totalt innehåller åtalet tio punkter. 28-åringen och 24-åringen åtalas även för människorov och olaga frihetsberövande av den 30-åring som misstänks för inblandning i mordet.
Enligt åklagaren förde de den 1 juli under hot med sig 30-åringen från dennes hem till villan i Täby. I villan utövade de utpressning och krävde 30-åringen på omkring 180 000 kronor. 24-åringen åtalas också för att ha stulit pengar från den dödade mannen och för att ha innehaft heroin under tiden för brottet.
30-åringen, 28-åringen och 24-åringen har suttit häktade sedan i början av augusti. De tre männen kommer från östeuropeiska länder och åklagaren yrkar på att de ska utvisas.


Mats
Hedström
026-15 96 39 mats.hedstrom_gd.se

Mer läsning

Annons