Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlebor körs till Sandviken

Alla som omhändertas för fylleri i Gävle körs numer till arresten i Sandviken.
Något som fått poliserna på utryckningsenheten att se rött.
– Körningen är ett ökat riskmoment, säger Johan Månsson, huvudskyddsombud på utryckningsenheten.

Annons

Polisen i Gävleborg dras med ett budgetunderskott. En besparingsåtgärd som sjösattes vid årsskiftet var att stänga arrestcellerna, fyllecellerna, i Gävle under vardagarna.

I stället körs alla som omhändertas för fylleri eller störande uppträdande till arresten i Sandviken. Därmed behöver polisen inte längre anställa två civila arrestvakter för att övervaka cellerna i Gävle.

På polisens utrycknings- enhet ogillas förändringen. Mycket beroende på att merparten av alla omhändertaganden i länet görs i Gävle.

– Det tar 20 minuter att köra till Sandviken. Därmed ökar risken för att det blir stök och bråk i bilen avsevärt.Vi har påbörjat en risk- och konskevensanalys av de här transporterna, säger skyddsombudet Johan Månsson.

En annan nackdel är att transporterna nu tar upp mer av polisernas tid.

– Normalt sett tog det här en kvart. Nu tar det en dryg timme att köra fram och tillbaka till Sandviken och sedan avrapportera. Vi binder upp en patrull alldeles för länge i samband med ett omhändertagande, konstaterar Johan Månsson.

I värsta fall tror han att besparingen kan komma att påverka polisernas bedömning ute på fältet.

– En berusad person som utgör en fara för sig själv ska omhändertas enligt lag. Men i slutändan är det den enskilde polismannen som gör bedömningen, säger Johan Månsson.

– Om man då vet att man blir uppbunden i en timme med en transort kanske tröskeln höjs innan man ingriper, säger han.

Tidigare bevakades omhändertagna av två inhyrda arrestvakter. Men efter årsskiftet spar polisen in på den kostnaden genom att låta en polis som tidigare jobbade i yttre tjänst dela bevakningen av sovande fyllbultar med en arrestvakt. Något som irriterat vissa poliser på utryckningsenheten som anser att deras kompetens kommer bättre till sin rätt ute på gatan.

– Men där kan vi inte göra så mycket. Arbetsgivaren har rätt att leda och fördela arbetet, säger Johan Månsson.

Polisledningen hoppas kunna spara drygt åtta miljoner kronor på dessa åtgärder. Närpolischefen Glenn Hillman säger att han är medveten om att besparingarna kan få negativa konskevenser eftersom färre poliser är ute på fältet.

– Men vi befinner oss i ett extremt tufft ekonomiskt läge. Det gäller inte bara oss utan polisen i hela Sverige, säger han.

Mer läsning

Annons