Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborg rent från spritmutor

/
  • Roger Pihl kan, både som butikschef i Skutskär och som klubbordförande inom HTF, vittna om turbulens inom Systembolaget, men ingen i Gävle har dragits in i mututredningen. Han hoppas att de som felat får sin påföljd så att man kan lägga eländet bakom sig. Foto: Annakarin Björnström

GÄVLE En eller två gånger per år. Så ofta har Roger Pihl, chef för Systembolagets butik i Skutskär, fått mutsamtal.
- Erbjudanden har förekommit. En kartong öl, viner, säger butikschefen till Gefle Dagblad.

Annons
Den stora utredningen av mutbrott inom Systembolaget sväller varje dag. Enligt vissa siffror utreds var fjärde butikschef. Hittills har ingen chef i Gävle eller regionen blivit indragen, enligt tillgängliga uppgifter.
Det beror inte på att tillfällen saknats. Roger Pihl har arbetat som butikschef under tolv år. Han vittnar om leverantörer som ringt honom och använt försäljningsmetoder som är förbjudna i policyn.

- Erbjudanden om varuprover har förekommit. En kartong öl, viner. "Gillar du det, så ta hem det", förklarar Roger Pihl.
- Mellan tummen och pekfingret har det hänt en eller två gånger per år. De har velat komma på besök. Så får de inte jobba mot oss, säger Roger Pihl.
Att det finns en jordmån för mutor förklaras av att Systembolaget har monopol på all alkoholförsäljning utanför restaurangerna. Den producent eller leverantör som vill in på den svenska marknaden måste in på Systembolagets hyllor.
Butikscheferna kan bestämma att ta in en vara eller kassera den. Därför blir de intressanta att påverka, och att döma av den pågående mututredningen, intressanta att påverka med olagliga metoder.

Roger Pihl utesluter inte att leverantörerna haft en lista. De som visat tendenser att ta emot mutor har fått flera och större erbjudanden - de som sagt nej har fått vara i fred.
- Det har de säkert eftersom de inte hör av sig - vet de att de får ett nej försöker de inte igen, säger Roger Pihl.
Han bekräftar bilden att Gävleborg är "rent" från de aktuella mutmisstankarna - han vet inte någon som dragits in i härvan.
- Inte en enda i mitt närområde. Vi känner varandra. Det hade krupit fram, säger Roger Pihl, som även är klubbordförande för den avdelning inom Handelstjänstemannaförbundet, HTF, som organiserar Systembolagets anställda.

Chefer och anställda i Gävle och Gävleborg är knappast hederligare än personer i södra Sverige. Däremot är kundunderlaget begränsat och försäljningen liten jämfört med storstadsregionerna och Mellansverige.
Självbetjäningsbutikerna etablerades sent - i dem kan leverantören dra nytta av var i butiken hans vara exponeras.

MATS HEDSTRÖM

Fotnot. Sju anställda som var de första att sägas upp efter misstankar om mutbrott har överklagat till Arbetsdomstolen. Enligt Bo Drewsäter vid fackförbundet HTF kommer ingen av de sju från Gävleborgs län.

Mer läsning

Annons