Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborg var med i täten

GÄVLEGävleborg var ett av de första länen som började med jobbtränare för arbetslösa med funktionshinder 1993. I dag arbetar fyra handläggare med Sius i Gävle och lotsar mellan 25 och 30 personer om året till fast anställning.

Annons
Sius vänder sig främst till personer med en hjärnskada eller ett psykiskt funktionshinder som är inskrivna på arbetsförmedlingen. Handläggaren lär känna den arbetssökande och letar sedan upp ett arbete som passar. Han eller hon jobbar ett tag på arbetsplatsen för att lära sig jobbet och företagets rutiner och kan därefter lotsa personen in i jobbet. Arbetsgivaren lovar tillsvidareanställning om prövotiden fungerar för båda. Olika former av anställningsstöd kan komma i fråga.

Sociala delen
För den som till exempel har panikångest eller har haft schizofreni kan den sociala delen av jobbet upplevas som ett hinder, något som introduktionen tillsammans med en person man känner kan hjälpa till att övervinna.
Annika Lindmark började 1994 under uppbyggnaden av verksamheten och håller i utbildningen för landets jobbtränare. Hon och Joakim Lindgren tycker att det går ganska bra att hitta arbetsgivare.
- Våra sökande är så fantastiskt duktiga att det behövs så lite för att de ska komma ut, säger Joakim Lindgren som nyss börjat med Sius.
I länet finns totalt elva jobbtränare, en i Sandviken och sex i Hälsingland.

ANNA BAGGE

Mer läsning

Annons