Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborgarna sover dåligt

GÄVLE
Gävleborgarna sover inget vidare, varken länge eller gott. Sämst sover kvinnor som har barn och låg inkomst.

Annons
I går, fredag, var det internationella sömndagen. För första gången firas den i Sverige och det med ett tvådagarsevenemang på Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm.
Lagom till sömndagen har en gallupundersökning om svenska folkets sömnvanor presenterats. Totalt intervjuades 1 300 personer.

Bra med tjock plånbok
Undersökningen visar bland annat att en tjock plånbok är en bra huvudkudde. Sju av tio med hushållsinkomst mellan 400 000 och 600 000 kronor sover skönt om natten. Däremot sover första generationens invandrare dåligt.
Nästan hälften av de tillfrågade 18-45-åringarna sover inte tillräckligt medan 73 procent av de tillfrågade över 55 år sover lagom. Undersökningen ger inget säkert svar på vad det här beror på men det kan ha samband med karriär och stress.

Kvinnors sömn sämre
23 procent av kvinnorna får sin sömn störd, 14 procent av männen. För kvinnornas del beror det bland annat på att hon ofta dubbelarbetar och har det största ansvaret för barn och hem. Hon delar också ofta säng med en snarkande man.
Omkring hälften av de tillfrågade föräldrarna får sin nattsömn förstörd ända fram tills att barnen är 18 år. Därefter blir det bättre. Första åren handlar det ofta om amning och allmänt oroliga barn.
I tonårsperioden håller sig föräldrarna vakna i väntan på att tonåringarna ska komma hem. Men lugnet infinner sig så snart barnen flyttat hemifrån.
En stressig storstadsmiljö är inte bra för nattsömnen. De som bor i mindre städer och på landsbygden sover bättre.
Lite skrämmande är det att nästan fyra av tio (39 procent) har somnat på jobbet någon gång det senaste året. De som jobbar dagtid sover bättre än de som skiftarbetar. Skiftarbetarna sover också mindre, nästan en timme mindre per natt.
Vi sover en tredjedel av vårt liv men ingen vet egentligen varför. Det enda vi med säkerhet vet är att sömnen gör gott för både kropp och själ.

Åtta timmar bäst
Det bästa för vuxna är att sova åtta timmar per natt men vi kan vänja oss vid att sova mindre. Gränsen verkar gå vid sex timmar om vi ska må bra och fungera dagtid.
Någon egentlig forskning kring sambandet mellan sömn och olyckor finns inte men statistik visar att skiftarbetare råkar ut för många fler olyckor än dagarbetare. Det finns också flera olyckor som kan vara orsakade av sömnbrist.
Några exempel är Tjernobylolyckan 1986, tågkraschen vid Paddington station i London 1999 då minst 30 människor omkom och 160 skadades, Finlandsbåten MS Sea Wind som gick på grund i Stockholms skärgård i mars 1997, en bilförare i Falun som somnade vid ratten i april 2001 och körde ihjäl en 13-årig flicka, en förare från Lidköping som våren 2002 somnade och frontalkrockade med en taxi. Tre passagerare omkom.

MONIQA SWÄLAS
026-15 96 28
moniqa.swalas_gd.se

Mer läsning

Annons