Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborna blir allt färre

/

GÄSTRIKLAND/ÄLVKARLEBY
Gävleborna blir bara färre.
De tre första månadernas minskning med 54 personer till 91 222 går rakt emot visionen om att nå hundra tusen-strecket år 2010.

Annons
Inte ens den reviderade prognosen på 95 000 lär nås med den här negativa utvecklingen. Då får man kanske sänka ribban ytterligare.
- Vi jobbar efter 95 000. Det är för tidigt att göra en annan bedömning nu. Förra året började ungefär lika, sedan blev det bättre. Kanske går vi jämnt ut, funderar kommunalrådet Mats Ågren, s.

För få födslar
Årets första kvartalsstatistik från Statistiska centralbyrån, SCB, är dyster läsning för gävleborgarna. Fjolårets minskning med nästan 1200 personer, mest i landet, ser ut att upprepa sig. Detta trots att man har ett flyttöverskott på 91 personer.
Det föds alltså för få barn jämfört med antalet personer som dör. Och det ser lika ut i alla kommunerna. Ett dystert faktum som är svårt att påverka.
Ser man på in- och utflyttning så är det däremot annorlunda.
Av de fyra gästrikekommunerna och Älvkarleby så är det endast Gävle som har fler som flyttar ut än som flyttar in i kommunen. Visserligen bara sju personer, men det är ändå illa för den kommun som ska vara regionens motor.
Mats Ågren ser förklaringen till minskningen i den sämre arbetsmarknaden. Allt fler har sagts upp från sina jobb och flyttat. Och med färre arbetstillfällen att erbjuda väljer folk att inte flytta till Gävle.
- Men man får inte dra för stora växlar på ett kvartal, påpekar Ågren.
Förutom Gävle minskar även Ockelbo och Älvkarleby i befolkning. De har däremot gott om folk som flyttar in. I Sandviken och Hofors har man vänt de negativa trenderna och går rejält plus.

MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons