Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborna dricker allt mer

GÄVLE Förra året drack gävleborna 4,5 miljoner liter alkohol.
Det visar färska siffror från Systembolaget och jämfört med förra året är det en ökning med sex procent.

Annons
Svenskarna dricker allt mer alkohol och Gävleborna är alltså inget undantag.
Totalt ökade Systembolagets alkoholförsäljning med 4,2 procent i Sverige.
I södra Sverige är läget annorlunda där Systembolaget fortsätter att tappa kunder. Särskilt märktes det i slutet av förra året när Danmark sänkte spritskatten och sydsvenskar i allt högre grad reste dit för att köpa billig alkohol.
Räknat på hela året så minskade Systembolagets försäljning i södra Sverige med nära nio procent.

Samma dag som Systembolagets försäljningssiffror presenterades började riksdagspolitikern Kent Härstedt, s, sitt jobb som regeringens snabbutredare av svensk alkoholpolitik.
- Hur vi ska förhålla oss till spritskattesänkningar i andra länder och till alkoholpolitik i nya närliggande EU-länder blir en nyckelfråga, säger Härstedt till TT.
Han tar för givet att de utökade införselkvoterna kommer att minska Systembolagets försäljning ytterligare.
Vilka åtgärder som Härstedt kan komma fram till vill han inte uttala sig om, så här första dagen på jobbet.
Han påpekar att utredningen är bred och inte bara gäller Sveriges alkoholskatter utan också sociala konsekvenser när allt fler svenskar köper allt mer billig sprit i utlandet. Ökar konsumtionen bland tonåringar, märks det i trafiken och vilka miljöföljder blir det av utländska ölburkar som inte kan återvinnas i Sverige? är exempel på frågor Härstedt ska ta itu med.

Hos Systembolaget säger presschef Björn Rydberg att det inte ingår i affärsidén att bedriva aggressiv försäljningsverksamhet.
- Vi har fina butiker, bra service och stort sortiment och det gör ju att kunderna kommer trots allt. Vad vi har sagt är att det är svårt att ha oerhört mycket högre spritskatter i Sverige än i omgivande länder när nu gränserna är helt öppna. Sedan är det en fråga för regering och riksdag, säger Rydberg.

Daniel Siksjö/TT
026-15 96 30

Mer läsning

Annons