Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborna flyr kyrkan

GÄVLE
Svenska kyrkan i Gävle fortsätter att tappa medlemmar. Antalet minskades med närmare 500 personer under 2002.

Annons
- Vi måste satsa mera på att tala om vad man får för kyrkoavgiftspengarna, säger samfällighetens ordförande, Curt Forsbring.
288 personer valde att gå ur Gävles församlingar under 2002, enligt svenska kyrkan i Gävles egen årsredovisning. Men det är ändå färre än riksgenomsnittet, berättar Curt Forsbring.
Enligt honom beror minskningen på flera saker. En del är dubbelanslutna och vill inte betala till två samfund. Andra lever på marginalen ekonomiskt eller har blivit arga på något inom kyrkan, säger han.

Social gemenskap
Däremot har antalet konfirmationer ökat markant de senaste åren. Men ungdomskullarna har samtidigt varit stora, särskilt förra året.
- Kyrkans ödesfråga är konfirmanderna, påpekar Curt Forsbring.
Undersökningar visar nämligen att det är de konfirmerades barn som väljer kyrkan. Därför bör kyrkan arbeta med att få fler att konfirmera sig.
Förutom det religiösa finns en social gemenskap som är väldigt bra, tycker Curt Forsbring.
- Många glömmer bort kyrkans sociala verksamhet.
Ekonomin hos samfälligheten börjar se ljusare ut efter några tunga år. Nu har man fått bukt med den pensionsskuld som tyngt kyrkans ekonomi de senaste åren. Årets resultat blev närmare två miljoner kronor.
- Vi har börjat komma upp ur den dalgång vi befann oss i, säger Curt Forsbring.

Kostnaderna oroar
Men kostnaderna tenderar att stiga i en snabbare takt än intäkterna, vilket gör honom orolig.
- Vi har stora kostnader på fastighetssidan med bland annat underhåll av Bomhus kyrka. Driftkostnaderna har också ökat, främst energikostnaderna. Vi får vara på vår vakt, säger han.

JOHAN PIHLBLAD
026- 15 96 37
johan.pihlblad@gd.se

Mer läsning

Annons