Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävledebatt präglad av lågkonjunkturen

/
  • – Vår vision behöver överleva lågkonjunkturer, sa kommunalrådet Carina Blank, s.
  • – Nu behövs vi alla tillsammans i fullmäktige för Gävles bästa, sa moderaternas oppositionsråd Inger KällgrenSawela.

Budgetdebatten på gårdagens kommunfullmäktige i Gävle präglades av lågkonjunkturen.
Den största stridsfrågan var hur mycket pengar socialtjänsten behöver.

Annons

Redan från det första anförandet på gårdagens kommunfullmäktige märktes det att politikerna tagit till sig allvaret i det ekonomiska läget.

– I Gävle, i Sandviken, i länet, i Sverige och i världen händer det väldigt mycket just nu. Det känns som ett självspelande piano. Jag undrar om vi förstår vad det är som sker. För vår del betyder det att skatteintäkterna minskar och att det ekonomiska utrymmet blir mindre. Nu behövs vi alla tillsammans i fullmäktige för Gävles bästa, sa moderaternas oppositionsråd Inger KällgrenSawela.

Även majoriteten betonade allvaret i det ekonomiska läget i världen. Men ville också lyfta fram betydelsen av att se framåt trots svårigheterna.

– Vi behöver ha fokus på visioner när vi går in i det här och fundera på hur vi vill att Gävle ska se ut 2025. Vår vision behöver överleva lågkonjunkturer. Det blir säkert ytterligare någon lågkonjunktur innan 2025. Men trots det är det viktigt att vi är stabila och pålitliga i den politik vi står för och kan göra Gävle till en bra plats att bo på, sa Carina Blank, s, kommunalråd.

Trots att lågkonjunkturens skugga la sig över debatten fanns det utrymme att debattera de skillnader som finns mellan den rödgröna majoritetens och alliansens budgetförslag.

En tydlig skillnad som vållade en del debatt var resurserna till socialtjänsten där alliansen ville satsa 15 miljoner kronor mer än majoriteten.

– För att slippa framtida kostnader måste socialtjänsten få bedriva förebyggande arbete. Därför vill vi ge 15 miljoner extra till socialtjänsten. De pengarna ska gå till förebyggande arbete bland barn och unga. Det är ett fattigdomstecken att en stad bara kan hjälpa till först när det gått riktigt snett. Gävle ska inte vara en sådan stad, sa Per-Åke Fredriksson, oppositionsråd, fp.

Men socialnämndens vice ordförande Elin Lundgren, s, ville inte ta emot några extra pengar.

Hon hänvisade i stället till den omstrukturering som pågår inom socialtjänsten.

– Jag är mån om att inte tillföra så mycket mer pengar till socialtjänsten innan vi vet vad vi ska använda pengarna till, sa Elin Lundgren.

Mer läsning

Annons