Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlefamilj fast i Bangkok

/
  • Familjen Höglund/Cederloo från Gävle skulle resa hem samma dag som blockaden på flygplatsen i Bangkok inleddes. Efter fem dygn hoppas de nu kunna ta sig till Köpenhamn via en annan flygplats. Oroligheterna tilltar och under natten till söndagen skadades minst 50 människor i samband med två explosioner i Thailands huvudstad.

Efter fem dygn i Bangkok hoppades Gävlefamiljen Johan Höglund och Cecilia Cederloo med barnen Emil, 3 år, och Ellen, 5 år, kunna lämna Bangkok i går kväll. De skulle ha flugit hem från Thailand samma dag som blockaden av flygplatsen inleddes.

Annons

– Vi kom fram till avgångshallen, men sedan började det välla in demonstranter. Det kändes väldigt osäkert, säger Johan Höglund.

Familjen fick besked av personalen på hotellet att det var risk för att flygplatsen skulle blockeras i tisdags. De packade snabbt sina saker och fick på omvägar ta sig fram till flygplatsen. De möttes av kravallutrustad polis och tusentals demonstranter som just då började ta sig in i avgångshallen. Någon hemresa blev det inte.

– Vi sprang därifrån och haffade en taxi, säger Johan Höglund.

Familjen bokade in sig på samma hotell som de checkat ut från några timmar tidigare. Sedan började en febril jakt på information om hur de skulle kunna ta sig hem.

– Informationen har varit fruktansvärt bristfällig, säger Johan Höglund.

Familjen var inbokade på Thai Airways, men varken i Bangkok eller i Stockholm har flygbolaget kunnat ge någon vettig information.

Johan Höglund fick beskedet att kontoret i Bangkok skulle vara öppet 24 timmar om dygnet men när han kom till platsen informerade beväpnade vakter att det var stängt. Det visade sig att kontoret faktiskt var öppet, men att så många turister var på plats att det inte gick att hantera situationen.

Svenska ambassaden har heller inte varit särskilt hjälpsam.

– Det kändes som om de inte var intresserade.

Familjen bytte senare hotell när det stod klart att den thailändska staten skulle stå för hotellkostnaderna upp till en viss summa på vissa utvalda hotell.

Det har inte gått någon nöd på dem, men de extra fem dygnen i Bangkok har mest ägnats åt att jaga information och vänta på besked.

– Vi har inte kunnat slappna av, säger Johan Höglund.

Oroligheterna har de inte märkt så mycket av, annat än att de har avråtts från att vistas i vissa kvarter, där demonstranter lagt upp barrikader med gummidäck.

När GD når familjen sitter de i en taxi på väg till en flygplats utanför Bangkok. De har fått besked om att det finns plats för dem på ett plan som tar dem till Köpenhamn, där de ska landa måndag morgon, svensk tid.

– Men jag törs inte lita på det, inte förrän vi sitter på planet, säger Johan Höglund.

Mer läsning

Annons