Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleflickor gick inte i chattfällan

GÄVLEPå torsdagen träffade Gefle Dagblad Isabella, Johanna, Frida, Malin och Annika på en fritidsgård i Gävle.

Annons
På en chatt har alla haft kontakt med "Alexandra", den person som ska ha arrangerat ett misstänkt sexköp på ett hotell i maj, och som en 27-årig sundsvallsbo kallad porrfotografen nu åtalats för.

Jämngamla
Flickorna på ungdomsgården är jämngamla med flickan som är målsägare i den kommande rättegången.
- Jag och en kompis skulle träffa en kille på ett hotell och göra sexuella saker på honom, förklarar Malin vad "Alexandra" ville.
De andra flickorna har inte varit med om lika flagranta önskemål från den okända personen. Ändå anade de oråd.
- Hon frågade om jag ville tjäna 500 kronor. Jag skulle få en klippning och nya kläder gratis. Jag fattade att det var nåt skumt, man får inte bara 500 kronor, säger Frida.
De intygar att en person med signaturen "Alexandra" ofta kommer till den chattkanal för gävlebor de själva brukar gå in på. Vid ett tillfälle har "Alexandra" hittat bilder av flickorna på deras hemsidor på webbsajter som till exempel Lunarstorm.
- Hon ville att jag skulle dansa och om jag hade problem med självförtroendet kunde de hjälpa till med sådant, säger Frida.
Pedofiler, säger de om en viss typ av chattare. Män som antagligen anger en annan ålder än den rätta, men som avslöjar sig själva.

Grova sexförslag
Nämligen genom frågorna "kåt?", "kläder?" eller "vad har du på dig?". Men även genom grova sexuella förslag.
- Man blir van, menar de tonåriga tjejerna.
Anneli Törnblom är skolkurator i Gävle. För henne och för andra anställda i skolans värld är inget av det flickorna berättar nyheter. Men kuratorn kommer också i kontakt med de flickor som, olikt Isabella, Johanna, Frida, Malin och Annika, övertalats till något de aldrig tänkt gå med på.
- Det är unga flickor. Från 13 år och uppåt och några har gått i fällan. De är ledsna, för det var aldrig meningen att det skulle gå som det gick, säger Anneli Törnblom.
Först har det varit fina ord, man har utgett sig för att jobba på modellagentur, utlovat modelljobb - så många unga flickors drömyrke.
I verkligheten är erbjudandet ett helt annat. Och flickan kanske inte mår dåligt när hon är 13, men när hon blivit 35.
Personer flickorna möter på Internet utger sig för att vara mycket yngre än de är. Flickan går med på att träffas.
- De önskar sig kärlek och ömhet precis som vi vuxna. I stället blir de utnyttjade.

Önskedröm
Men Internet och alla chattar har kommit för att stanna. Det nya mediet är en önskedröm för alla med oärliga och kriminella avsikter. Övervakningen minimal, ofta obefintlig, identiteten dold bakom påhittade namn och signaturer.
- Man måste lägga ett stort ansvar på föräldrarna att prata med sina ungdomar om chattandet som fenomen. Och säga åt dem, om de ska träffa någon att alltid ta med en kompis. Lära ungdomarna att vara rädda om sig, säger Anneli Törnblom.
Det är mörkt utanför fritidsgården, redan kväll. Men Internet är öppet dygnet runt.
Kanske är "Alexandra" just nu inne i ett chattrum och pratar med någon tonårig flicka, erbjuder pengar, kläder, modelluppdrag...

MATS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons