Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleforskare med vinnande affärsidéer prisas

/
  • Två forskare som har koppling till Högskolan i Gävle har vunnit pris för sina affärsidéer.

Venture Cup är en affärsidétävling för entreprenörer och fyra vinnande bidrag har utsetts i Venture Cup region öst – två av dem har koppling till Högskolan i Gävle.

Annons

Vinnarna får 5000 kronor var i vinst – förutom äran.

Priset för Miljö & Energi gick till Marita Wallhagen, Gävleforskare och arkitekt som just håller på att avsluta sin doktorsavhandling som handlar om miljöanpassad arkitektur.

Hennes idé är att erbjuda företag rådgivning vid planering och design av byggnader och stadsdelar så att den byggda miljön blir bra för människor och miljö, och samtidigt håller hög kvalitet. Genom att erbjuda design och analys av arkitektur-, bygg- och planeringsprojekt vill företaget sprida kunskap kring mer miljöanpassad arkitektur. Kunskap inom forskning om miljöbedömning av byggnader kan då användas för att skapa mervärden, konkurrensfördelar och miljönytta.

– Byggnader påverkar miljön i högsta grad både lokalt och globalt. Allt från materialanvändning, energianvändning, och vattenanvändning till inomhusmiljö och utomhusmiljö har betydelse om vi vill skapa en mer långsiktigt hållbar byggd livsmiljö, säger Marita Wallhagen.

Den vinnande idén i kategorin Life science & Teknik heter Mirrorfi och bygger på en teknik som helt skulle kunna förändra shoppingupplevelsen.

Istället för att bara se hur ett klädesplagg ser ut när du står inträngd i ett provrum kan du genom ett klick på den specialanpassade spegeln i provrummet få en 3D-upplevelse av dig själv i plagget på ett flertal olika platser. I teamet bakom idén finns Pramod Kakkerala, som även han har koppling till Högskolan i Gävle.

Nästa steg i tävlingen är Moment Affärsplan, där deltagarna har chans att vinna upp till en kvarts miljon kronor.

Mer läsning

Annons