Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gavlegårdarna ger sig inte i fängelsetvist

GÄVLE
Gavlegårdarna har höjt budet i tvisten om ersättningen av staten för det gamla fängelset i Gävle. Efter två år av resultatlösa diskussioner mellan parterna begär Gavlegårdarna nu mellan 15 och 20 miljoner kronor av staten.

Annons
- Värdet har ökat med tiden, säger Gavlegårdarnas vd, Jan Hugg, som hoppas att det ska gå att komma överens, utan regelrätta förhandlingar i fastighetsdomstolen.
- Det tror jag ingen tjänar på, säger Jan Hugg.
Tvisten uppstod när det gamla fängelset byggnadsminnesförklarades 1999. Gavlegårdarna ägde fastigheten men överlät den på staten, som fick betala bostadsföretaget fyra miljoner kronor.

Inte nöjda
Men den uppgörelsen, fastställd av länsstyrelsen, var Gavlegårdarna inte nöjda med. Enligt det kommunala bostadsbolaget var värdet betydligt högre, inte i själva byggnaden, men i marken som kunde ha bebyggts med inkomstbringande bostadsfastigheter.
Sedan dess har tvisten pågått. För två år sedan tillsatte fastighetsdomstolen en förlikningsman, som avslutade sitt arbete i höstas, utan att parterna kunnat komma överens.
- Jag har stora förhoppningar att det ska gå, säger Jan Hugg.

Nej till mellandom
Staten företräds av riksantikvarieämbetet, som i dagarna har sagt nej till att avgöra en del av målet i en så kallad mellandom.
Då skulle en del av de besvärliga juridiska turerna klaras av, utan att själva huvudfrågan om ersättningen avgjordes.
Men hoppet om en uppgörelse kvarstår.
- Staten är alltid öppen för en förlikning. Vi vill komma överens, säger Bengt Green, jurist på riksantikvarieämbetet.
SVEN-OLOF EKMAN
026-15 96 42
svenolof.ekman_gd.se

Mer läsning

Annons