Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleläkare stämmer Expressen

GÄVLETvå läkare vid länssjukhuset i Gävle har stämt tidningen Expressen för förtal. De begär skadestånd på 100 000 kronor vardera.

Annons
Orsaken är att tidningen felaktigt påstått att läkarna blivit varnade av hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.
- Det hjälper inte hur gott rykte man har som läkare, det här skadar en ändå, säger en av läkarna till GD.
Det var sommaren 2001 som Expressen publicerade en lista med 80 läkare som varnats av hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Fem av läkarna hade dock fått sina varningar upphävda av länsrätten, något som inte framgick av artikeln. Dessa fem, varav två alltså arbetar vid länssjukhuset i Gävle, har därefter stämt Expressen.

Dubbelt drabbade
Gävleläkarna känner sig dubbelt drabbade.
- Först fick vi orättmätigt en varning av ansvarsnämnden. Sedan kom Expressens publicering som lök på laxen.
Enligt läkarnas advokat är förtalet att anse som grovt, dels på grund av den stora spridningen, dels på grund av det felaktiga innehållet. Det aktuella numret av Expressen trycktes i två miljoner exemplar och upplagan delades till stor del ut gratis i samband med den då nytillträdde chefredaktören Joachim Berners lansering av "nya" Expressen.
- Efter publiceringen var det patienter som uttryckligen avböjde kontakt med mig. Andra reagerade med tystnad och det kan kännas ännu värre, säger en av Gävleläkarna.

Skadeståndskrav
De fem läkarna kräver 100 000 kronor var i skadestånd plus att Joachim Berner döms till ett kännbart bötesstraff.
Pressens opinionsnämnd har klandrat Expressen för publiceringen av de fem läkarnas namn. Tidningen har brutit mot god publicistisk sed, enligt nämnden.
Expressen medger förtal men bestrider grovt förtal. Tidningen är beredd att betala läkarna 30 000 kronor vardera i skadestånd.
Om drygt två veckor kommer huvudförhandling i målet att hållas vid Stockholms tingsrätt.
BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus_gd.se

Mer läsning

Annons