Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlemäklare om amorteringskravet: "Tror inte det blir någon prisnedgång"

/
  • Amorteringskravet kommer inte sänka bostadspriserna, tror Robert Brandt på Fastighetsbyrån i Gävle.

Från den 1 juni måste den som tar ett nytt bolån också amortera. Men mäklare i Gävle tror att förändringen får liten effekt på bostadsmarknaden.

Annons

På torsdagen beslutade regeringen om att lägga fram ett lagförslag om amorteringskrav som sannolikt kommer att gå igenom i riksdagen, rapporterar SVT Nyheter.

Läs mer: Mäklarfirman döpte om Bomhus till "Gävle södra" – förnekar ny säljstrategi

Orsaken är hushållens stigande skuldsättning och risken för en bostadsbubbla. Finansmarknadsminister Per Bolund säger till SVT att kravet handlar om att införa en "sund amorteringskultur" och att han hoppas att det minskar riskerna för framtida finansiell oro och finansiella kriser.

Mikael Andersson, kontorschef på Mäklarhuset i Gävle, tror inte att amorteringskravet kommer att få någon större effekt på bostadsmarknaden.

– Det kan bli en medial effekt som bromsar marknaden tillfälligt, men jag tror inte på någon långsiktig prisnedgång i Gävle. Kanske tänker vissa köpare och säljare efter längre innan de byter bostad, säger han.

Visserligen kan amorteringskravet påverka månadskostnaden för de som äger en villa eller bostadsrätt. Men i grunden är utbudet fortfarande mindre än efterfrågan vilket gör att lagen kan få begränsad effekt, menar Robert Brandt på Fastighetsbyrån i Gävle.

– Jag tror inte att det blir någon nedgång med tanke på att det är ett så litet utbud. För vissa kanske det sätter käppar i hjulet för att man får gå ner i prisnivå. Men flera banker har redan kört amorteringskrav i ett halvårs tid och vi har inte sett någon reaktion på det, säger han.

Riksbanken hör till de som varnat för riskerna med hushållens höga skuldsättning. Banken välkomnar amorteringskravet, men menar att fler åtgärder måste till.

– Finansinspektionens förslag till amorteringskrav är ett steg på vägen, men kommer att ha en liten effekt på den samlade skuldsättningen i Sverige och är därför inte tillräckligt för att minska riskerna, säger riksbankschef Stefan Ingves i ett pressmeddelande.

Läs mer: Mäklare ser inget tecken på bostadskrasch i Gävle

Läs mer: Fortsatt uppåt på bostadsmarknaden i Gävle och i Sandviken

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Gefle Dagblads nya app här, till Iphone eller till Android!

Mer läsning

Annons