Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlemaskar i Bolibompa i kväll

/
  • Kompostmaskar är suveräna ur pedagogisk synpunkt, tycker Britt-Marie Berglund, som gärna berättar för barnen i klass 1 c på Ulvsätersskolan hur maskar gör när de äter och när de får barn.
  • Kompostmasken från Sätra blir tv-kändis i kväll.

Det är blivande tv-kändisar som slingrar på handflatorna.
– Maskarna är roliga. Fast lite slemmiga, säger Linnea Blomqvist, 1c, på Ulvsätersskolan i Sätra.

Annons

Hela klassen har samlats runt bordet där kompostmaskarna ligger och försöker gömma sig bland de rivna morötterna.

– Jag tycker om maskar. En gång hade jag en mask i munnen, berättar Elizabeth Wall ivrigt

– Det var bara för att jag ville prova. Fast jag svalde den inte, säger hon och skrattar medan masken nästan slår volter i handen på henne.

Fritidspedagogen Kersti Lind gillar också kompostmaskarna. Hon köpte dem för ett tiotal år sedan och har fött upp dem sedan dess i en maskkompost i skolans källaren.

Det är där Britt-Marie Berglund, avfallspedagog från Gästrike Återvinnare brukar hämta mask när hon åker ut i skolorna för att berätta varför man ska kompostera matavfallet.

Vid det här laget finns det kompostmaskar från Sätra i många av Gävles skolor och förskolor.

Och nu finns de i Umeå också. Där spelas barnprogrammet Miljöhjältarna in. I avsnitt fyra, som sänds 18.30 i Bolibompa i kväll, onsdag, medverkar Sätramaskarna.

– Det är en skolklass i Umeå som fått en utmaning att ta hand om skolans sopor. I kvällens avsnitt ska de starta en maskkompost. Och då ringde de från tv i Umeå för att höra om jag hade kompostmaskar, berättar Britt-Marie Berglund.

Hon hade några i en burk i bokhyllan, men de räckte inte långt. Men i Ulvsätersskolan fanns det maskar så det räckte även till Bolibompa.

Därför är de maskar som finns med i kvällens barnprogram från Gävle.

Att ha en egen maskkompost är inte lika populärt som det var för tio år sedan, då till och med Ikea sålde en kökssoffa med plats för komposten. I dag lämnar de flesta sitt matavfall till centralkomposten när nedbrytningen sköts av svampar och mikroorganismer.

Men pedagogiskt är kompostmaskarna helt suveräna, tycker Britt-Marie Berglund.

– Barn är så fascinerade av maskar. Man kan göra i ordning en burk med lite sand, rivna morötter och några maskar och efter fjorton dagar har det blivit jord. Och så kan man prata om var jorden kommer ifrån, säger hon.

I klass 1c i Ulvsätersskolan vet barnen redan hur maskarna gör för att morötterna och potatisskalen ska bli jord.

– Maskarna äter och då blir det jord, förklarar de.

Mer läsning

Annons