Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlepolis grep två i Stockholm

GÄVLE Två personer sitter anhållna i polishuset i Gävle misstänkta för svindlerier i mångmiljonklassen. En tredje efterspanad man är på fri fot.
Trion figurerar i utredningen av ett bemanningsföretag med säte i Gävle. Värdet på de falska fakturorna uppskattades i går till mellan fem och sex miljoner.

Annons
Polismän från ekoroteln genomförde två gripanden i Stockholmsområdet i går och i tisdags. Männen, 41 och 42 år, transporterades till polishuset i Gävle och anhölls som misstänkta för grova skattebrott.
- Vi var fem man. Tre var poliser vid ekoroteln och två poliser från Näpo Gävle var förstärkning, säger Torgny Persson, kommissarie och chef för ekoroteln.

Gripandet var odramatiskt. Systemenheterna till två datorer togs i beslag.
Åklagare Ulf Back ville inte kommentera vad männen sagt i förhör. Inte heller vill han uppge åldern på den man som är anhållen i sin frånvaro men som undgått polisen.
De tre ska genom luftfakturor och svart arbetskraft ha undanhållit skattemyndigheten mellan fem och sex miljoner - men summan kan stiga under den fortsatta utredningen.
Man kom männen på spåren i maj när ekoroteln agerade mot ett bemanningsföretag i Gävle. En 26-årig man greps och var inlåst en kortare tid.

Han kunde kopplas till en lägenhet i Andersberg där bemanningsföretaget hade sin utdelningsadress.
När Gefle Dagblad knackade på öppnade ingen. Firmaskylt saknades. Gavlegårdarna bekräftade senare att lägenheten var uppsagd.
Då fanns uppgifter att en handfull Gävleföretag anlitat arbetskraft från bemanningsföretaget. Snart stod det klart att Korsnäs hörde till dem.
- Det är en solklar sak att oseriösa entreprenörer inte har på bruket att göra, sa Stefan Dalerå, ställföreträdande produktionschef vid Korsnäs.
Fokus i utredningen har senare flyttats till Stockholm. Där har bemanningsföretaget haft samröre med annat bolag. I stor skala har man försett företag med svart arbetskraft. Tack vare luftfakturorna lyckades man länge lura skattemyndigheten.
- Med undandragna arbetsgivaravgifter och felaktiga momsinbetalningar rör det sig om fem till sex miljoner, bedömer Ulf Back, åklagare.
De två gripna och den efterlyste mannen är bosatta i Stockholm. Men att bemanningsföretaget, som först tilldrog sig polisens intresse, registrerades i Gävle var inte utan orsak. I härvan finns kopplingar till personer i Gävle.
Ekoroteln har arbetat intensivt med ärendet för att avskräcka från ytterligare etableringar av kriminella företag här.
- Ja, det finns kopplingar, är Ulf Backs enda kommentar.

Tidigast under torsdagen tar man ställning till att begära männen häktade. En källa säger att de gripna kommer att förbli i häkte under de kommande storhelgerna.
Spaningarna efter den tredje mannen fortsätter under torsdagen. Det var inte aktuellt att be Stockholmspolisen om hjälp.
- Det här löser vi själva, säger Torgny Persson.


Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons