Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlepolisen går igenom 400 gamla anmälningar

GÄVLE Lagom till årsskiftet kan Gävlepolisen ha betat av upp till 40 procent av högarna av outredda brott. Under första fasen kallade 300 personer till polishuset.

Annons
I förrgår inleddes fas 2 av en mindre grupp utredare. Sju poliser under ledning av länskriminalens chef Lennart Styrman började i förrgår det dryga arbetet att beta av ytterligare mellan 300 och 400 anmälningar.
Arbetet ska pågå fram till årsskiftet. Till skillnad från den tidigare insatsen i september handlar det om utredningar som kräver större insatser. Dessutom ingår även brott från Sandviken i arbetet.
- Det kan handla om en serie förhör med flera personer, eller fall där man gjort anmälan och motanmälan, säger Maria Palmeaus vid Gävlepolisen.

Under två dagar i september tog man itu med enklare anmälningar. Då kallades 300 Gävlebor till förhör. De hade drabbats av mindre allvarliga brott eller var misstänkta för att ha begått dem. 214 personer dök upp för att prata med någon av det 20-tal poliser som deltog i insatsen.
Ganska snart efter massförhören kunde polisen lägga ner eller redovisa 97 gamla ärenden till åklagare.
Nu går det att summera resultatet med större exakthet - i 22 fall kommer den misstänkte sannolikt att åtalas eller få ett strafföreläggande.
Den 1 och 2 december kommer återigen ett större antal Gävlebor att kallas till polishuset. Totalt hoppas man att vid det kommande årsskiftet ha betat av mellan 30 och 40 procent av högarna med outredda brott, jämfört med årsskiftet i fjol.
Den nya metoden har sannolikt kommit för att stanna. Det finns planer på liknande specialdagar under våren.
Polisen har krav på sig att vara effektiv samtidigt som man inte får begå några fel. Kommer rättssäkerheten i kläm när effektiviteten, mätt efter antalet avslutade ärenden, ökar?
- När det går lång tid glömmer man saker som har betydelse för bevisningen. Det är ett större hot mot rättssäkerheten. Det här snarare garanterar den, säger Maria Palmeaus.

Mats Hedström

Mer läsning

Annons