Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlepolisen kritiseras av JO

Hammarbyanhängaren fotades av Gävlepolisen efter att han omhändertagits för fylleri.
Polisen får nu kritik av JO för fotograferingen eftersom fotbollssupporten inte var brottsmisstänkt.

Annons

Supporten omhändertogs för fylleri i samband med Hammarbys match mot Gefle IF på Strömvallen den 20 maj förra året. Han placerades i arresten där han fick sova ruset av sig. Samtidigt tog polisen ett foto av mannen trots att han inte var misstänkt för något brott.

Polisens tanke var att fotot skulle kunna användas i ett senare skede. Om Hammarbys supporterskara gjort sig skyldig till något som polisen ännu inte visste om skulle mannen i efterhand kunna identifieras med hjälp av fotot. Polisens stationsbefäl ansåg att det fanns lagstöd i en utredning som Justitiekanslern gjorde 1998.

Gävlepolisen skickade dessutom ner fotot till Rikskriminalens enhet som jobbar mot fotbollshuliganism. Supporten kände sig kränkt och anmälde därför Gävlepolisen till Justitieombudsmannen, JO, som nu granskat fallet.

För att polisen ska få ta ett foto av en person krävs att denne är misstänkt för ett brott. Det ska också ha inletts en förundersökning där den avbildade personen är misstänkt. Lagstödet som Gävlepolisen hänvisade till gällde alltså inte. Därför kritiseras polisen av JO.

I efterhand har polisen raderat alla bilder som togs av Hammarbysupporten.

Mer läsning

Annons