Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävles ekonomi blir allt sämre

GÄVLE
Arbetslösheten ökar, skatteprognoserna blir bara sämre, sjukskrivningarna är fortsatt höga och tillväxten dålig.

Annons
Ekonomin blir ännu sämre framöver i Gävle. Det framstod glasklart för fullmäktiges ledande politiker när man klubbade ett dokument med budget, ekonomiska ramar och kommunledningsmål för 2004-2007.
Nu godkändes dem ändå trots att man egentligen inte vet vilka ekonomiska möjligheter som finns att genomföra dem. Något Helene Åkerlind, s, skarpt kritiserade.
- Vi kan inte ta mål som vi inte vet om vi klarar. Vi borde skjuta upp det här beslutet och omarbeta målen ordentligt så att de går att utvärdera. Vi måste prioritera hårdare, tyckte hon.
Men det fick hon inget stöd för.
I stället utvecklades diskussionen mellan kommunal- och oppositionsråd till en dust om välbekanta profilfrågor. De borgerliga partierna ville sälja ut verksamheter. Vänsterpartiet ville ha större försiktighet med besparingar som kommer tillbaka senare i sociala kostnader. Miljöpartiet ville få in mer skrivningar om att nämnderna ska redovisa miljömål.
Mats Ågren, s, varslade om att besparingarna på två procent för alla nämnder utom Omvårdnad och Barn & Ungdom, som ska spara en procent, kanske inte räcker. Det kommer nog att krävas nya besparingar, som skjuts till i augusti. Då lovade oppositionspartierna att komma med egna förslag på hur det ska gå till.
MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons