Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävles elever klassen bättre

GÄVLEDet går allt bättre för Gävles skolelever. Fler nior är behöriga till gymnasiet och fler har fullständiga betyg.

Annons
- Det är en positiv trend som bryter mot rikssnittet, säger Bo-Erik Simonsson, kvalitetsutvecklare på barn- och ungdomsförvaltningen.
Men samtidigt saknar 118 elever behörighet till höstens gymnasieskola.
I går presenterades årets slutbetyg för årskurs 9. Gävles elever har länge haft sämre betyg än elever i övriga landet, men nu går kurvan långsamt uppåt. En annan intressant iakttagelse är att skillnaderna mellan skolorna minskar.
- Det är positivt, vi ska ha en likvärdig skola, säger Bo-Erik Samuelsson.
Jämfört med förra året har andelen elever med gymnasiebehörighet ökat med en procentenhet till 88 procent. Det innebär att 20 fler elever kan söka till gymnasieskolans nationella program.
På flera skolor har betygen förändrats markant sedan åttonde klass. På Milbo har andelen behöriga elever ökat från 57 till 83 procent på ett år. Birgitta Johnsson är rektor på skolan.
- Det känns jätteroligt. Vi har lagt ner tid och kraft och bland annat delat upp elever i mindre grupper. Både lärare och elever har jobbat mycket bra, säger hon.
Men Milbo placerar sig ändå längst ner på listan, tio elever saknar behörighet till gymnasiet. Flest behöriga elever har Solängsskolan med 96 procent.

Högsta siffran sedan 1998
Andelen Gävleelever med fullständiga betyg, det vill säga godkända betyg i alla ämnen, ökar från 72 till 76 procent.
- Det är den största förbättringen, säger Bo-Erik Simonsson.
Det är faktiskt den högsta siffran sedan de målrelaterade betygen infördes 1998.
Det är svårt att exakt peka på vad förbättringarna beror på, anser Dick Lundberg, kvalitetschef på barn och ungdom.
- Det går inte att vrida på en kran så händer det något direkt, säger han.
En av förklaringarna kan vara att lärarna blivit bättre på att förklara för eleverna vad som krävs för att få ett visst betyg.
- Det kan hända att det höjt motivationen för en del elever, säger Bo-Erik Simonsson.
Samarbetet centralt mellan lärare kan också haft effekt, tror de.
Frågan om konkurrens mellan skolor skapar högre betygsnivåer är ett omdebatterat ämne. En del hävdar att konkurrens skapar bättre skolor och därigenom bättre betyg, andra att den leder till en högre betygssättning som en strategi för att marknadsföra skolan.
Men i Gävle är kampen om elever ytterst begränsad. Än så länge saknar Gävle konkurrerande friskolor, här gäller närhetsprincipen i de allra flesta fall, förklarar Bo-Erik Simonsson.
Nu hoppas barn och ungdom att den här positiva trenden ska fortsätta. Men då krävs det att dagens åttor kämpar lite hårdare, i dagsläget ligger de efter förra årets kull. Målsättningen är trots det hög.
- Målsättningen är att nå riksnivå i alla delar, säger Bo-Erik Simonsson.

JOHAN PIHLBLAD

Mer läsning

Annons