Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Gävles satsning unik"

/
  • Roger Kellerman, journalist och expert på mötesindustrin, var imponerad av planerna i Gävle.

En ny fotbollsarena med tillhörande konferensanläggning och hotell kan dra in sköna pengar till Gävle. Men då måste kommunen starta en konferensbyrå som lockar evenemang till anläggningen.
– Det kommer inga stekta sparvar flygande, man måste jobba hårt, säger Roger Kellerman, journalist och expert på mötesindustrin.

Annons

I går besökte han Gävle, inbjuden av projektorganisationen bakom planerna för nya Strömvallen. Roger Kellerman, med 25 års erfarenhet av turist- och besöksnäringen, har sett ritningarna och tagit del av projektet. Han är övertygad om att satsningen skulle vara lönsam för Gävle och för regionen.

– Jag är klart imponerad av det man vill göra, säger Roger Kellerman.

I Borås, en något större stad än Gävle, får kommunen tillbaka 32 gånger de pengar som satsats. Enligt Roger Kellerman finns det ingen anledning att tro att utfallet skulle bli sämre i Gävle.

Med de planer som Gävle just nu har skulle staden få en sammanhållen anläggning, som dessutom ligger centralt. Det är snudd på unikt i Sverige, där många städer tvingas bygga i lägen som är mindre lämpliga. Konferenser och stora kongresser drar en tiondel av besökarna inom turistnäringen, men genererar 25 procent av intäkterna. I Sverige är omsättningen inom den så kallade mötesindustrin 88 miljarder.

– Jag skulle tycka att det var konstigt om inte Gävle vill vara med och ha en del av den kakan.

Han är övertygad om att det finns en marknad att bearbeta och fick medhåll av konserthuschefen Beryl Lunder på presskonferensen i dag.

– Vi tvingas tacka nej till konferenser varje vecka, därför att vi inte har plats. Rätt byggd ser jag många möjligheter i det här.

Mer läsning

Annons