Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävles skatare på jakt efter ledig lokal

GÄVLE Vem har en ledig hall? Tekniska kontoret har öronmärkt en halv miljon kronor till en skateboard-anläggning i Gävle. Det enda som saknas nu är en lämplig lokal.
- Vi söker med ljus och lykta, säger Lars Blomstedt vid Kultur och fritid.

Annons
Tekniska kontoret har avsatt 200 000 kronor i år och 100 000 i tre år framåt för att en anläggning ska bli verklighet. I dag finns endast några ramper utomhus där skateboardåkarna kan hålla till, och tillsammans med Kultur och fritid arbetar de på tekniska kontoret för att hitta en bra lösning som fungerar året runt.
- Vi vill helst hitta en lokal så att anläggningen blir inomhus, säger Lotta Wikegård vid Tekniska kontoret.
Lars Blomstedt håller med.
- Det har pratats om en utomhusanläggning också, men det är de inte hjälpta av. Då har de fortfarande åtta månader då de måste åka till Borlänge, säger han.

Borlänge är alternativet för att åka inomhus och tur och retur innebär det en resa på 25 mil.
Skateboardföreningen Fatland BBC är angelägna om att anläggningen ska bli klar inom en snar framtid, och har själva lämnat ett förslag på en lokal vid Vallbacksskolan. Men den är vattenskadad och inte aktuell, berättar Lars Blomstedt. Han hoppas att de ska få tag i en lämplig lokal så fort som möjligt så att de kan komma i gång.
- Det är en viktig verksamhet. Nu när det finns pengar också, säger han.
Ulrica Blomgren vid tekniska kontoret arbetar med att leta lokal. Den man söker ska vara stor, omkring 300-400 kvadrat, med stor volym så att det finns plats för skateboardramper och den bör vara någorlunda uppvärmd. Den bör även vara centralt belägen alternativt att kommunikationerna är goda om den ligger lite utanför och läget bör vara lämpligt.
- Inte ute i ett mörkt, dystert industriområde så att en tioåring inte törs ta sig dit på egen hand, säger Ulrica Blomgren.
Att uppföra en ny byggnad är inte aktuellt, utan målet är att hitta en hall att hyra.
- Idealet är en tom gymnastiksal, berättar Ulrica Blomgren.

Ett av de stora problemen med att hitta en bra lokal är att den inte kan delas med andra användare. Skateboardramperna kan inte flyttas hur som helst, utan lösningen måste bli permanent, berättar Ulrica Blomgren. Hittills finns inget tillräckligt intressant förslag. Ett tiotal alternativ har undersökts, men samtliga har förkastats. En del lokaler har redan varit uthyrda medan andra lokaler inte passat av andra orsaker, berättar Ulrica Blomgren
- Min förhoppning är att vi ska hitta en lokal som matchar våra önskemål, säger hon.

Karin Forslund

Mer läsning

Annons