Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävles tionde Cityfest den sista?

GÄVLERyktena om att årets Cityfest var den sista har hörts från ovanligt många håll i år.

Annons
Cityfestledningen vill vänta med att uttala sig tills de "hunnit städa färdigt efter årets fest och vilat upp sig lite".
Från andra håll höjs röster om att lägga ner hela kalaset.

-Festen fördystrar hela sommarhalvåret för oss. Det skulle vara skönt om det här var sista året, säger socialnämndens tillståndshandläggare Torsten Ahlén.

Samtidigt är han ovanligt nöjd med årets Cityfest.

-Jag har stämt av med alla inspektörer och de säger att krögarna har skött sig bättre än förra året. Och jag vet inte vad det beror på men berusningsnivån i tälten har varit lägre, säger han.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Ann Hedbom tycker absolut inte att Cityfesten ska gå i graven.

-Fyra dagar fest per år tycker jag inte är någon överdosering. Jag har personligen haft mycket glädje av arrangemanget i Kvarnparken. Men hur det blir i framtiden vet inte jag. Det är kommunstyrelsen som beslutar om de stora pengarna, säger hon.

Känner sig kluven
Kommunstyrelsens vice ordförande Lena Andreasson är kluven inför Cityfestens vara eller inte vara. Hon vill även poängtera att Cityfesten drivs av ett bolag, och att kommunen bara upplåter staden åt dem.

-Jag tror att Cityfesten har överlevt sig själv. Det är bara att gå runt bland stånden och titta. Alla säljer samma sak: T-shirts och godisremmar. Samtidigt tror jag att gävleborna tycker om sin Cityfest, säger hon.

Om projektledaren Heinz Lehmler ryktas det, också det precis som vanligt, att han tänker sluta.

-Ja, jag brukar ju säga det. Att jag fyller 61 och tror att det är dags för något annat än att ordna Cityfest, säger han.

Men hur det blir med Cityfestens framtid vill han inte diskutera, inte än.

-Framtidsfrågorna får vi ta under hösten. Det är många som signalerar att vi måste sätta oss ner och diskutera. Men först måste vi andas lite grann. Och städa klart, säger han.

MAGNUS LUNDQUIST

Mer läsning

Annons